Stísňující pocit umocní plynové masky a ošetřovna. To je kryt civilní obrany v Jihlavě

Hrady, zámky nebo výlety do přírody už by mohly řadu z vás trochu nudit. Co se tedy vypravit proti proudu času a navíc šest metrů pod zem? Radovat se budou hlavně milovníci vojenské historie – přímo pod jihlavským náměstím prozkoumáme skutečný kryt civilní obrany.

Začátek prohlídky nepůsobí nijak zvláštně – jako procházka po městě. Ale v jednom z nenápadných domů vedle jihlavského magistrátu už zamíříme dolů do sklepů. „Tady opatrně po schodech, dál už se bude svítit a musíme si odemknout,“ varuje hned na začátku prohlídky Martina Zachová, vedoucí Podzemí v Jihlavě v pořadu Prima Česko vysílaném na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ráj začátečníků i zkušených běžkařů: Jizerská magistrála láka tisíce milovníků bílé stopy

Za prvními dveřmi se nám orosí brýle i kamera. Překvapí nás obrovská vlhkost. Ale do krytu musíme ještě mnohem hlouběji. „Je dobré mít pevnou obuv, vhodné oblečení, konstantní teplota je celoročně mezi 12 až 14 stupni,“ vykládá dál Martina Zachová a vzápětí už přichází další upozornění: „Dostáváme se do nejužšího úseku, kde je opravdu potřeba se přikrčit, hned se nenarovnávat, až kousek dál. Musíme odemknout, já vám rozsvítím.“

Hluboko pod zem a do starých časů

Jako bychom se vrátili do 70. let minulého století. Těžké ocelové dveře od sebe oddělují jednotlivé místnosti. „Sloužil jako úkryt pro úředníky tehdejšího městského národního výboru, městský národní výbor měl pod Jihlavou tři kryty, ale celkem krytů civilní obrany pod Jihlavou bylo 83,“ doplňuje nám vzdělání vedoucí podzemí.

Kryt byl koncipovaný asi pro 20 lidí, naštěstí ho obyvatelé nikdy nemuseli použít. Z únikové místnosti by se lidé v případě nouze museli doslova odplazit. Stísňující pocit ze zdejšího prostředí umocní plynové masky a sterilní ošetřovna raněných i další dobové exponáty, které zapůjčila armáda. Nebo dobové hlášení: „Vážení posluchači zůstaňte u svých přijímačů, zůstaňte, setrvejte u svých přijímačů, za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu.“

A Martina Zachová hned zahajuje další výklad: „Slyšíme zde záznam autentického hlášení, které probíhalo v rozhlase v noci z 20. na 21. srpna 1968. Když to člověk slyší, tak z toho možná i mrazí... Dneska to děti slyší prvně, ale ti, kteří to zažili, tak jim z toho není dobře po těle.“

Seznámení s minulostí i nostalgie

Pro školáky je dnes v krytu jednou z největších atrakcí starý telefon s kulatým ciferníkem. Podzemní azyl by už na moderní zbraně současnosti nestačil a slouží jako expozice nebo připomínka doby, která už je naštěstí za námi. „Uvažujeme o projektoru, který by vysílal nějaký krátký dobový film, aby ještě více přiblížil dnešním dětem atmosféru krytu civilní obrany,“ prozrazuje něco málo z plánů do budoucna vedoucí jihlavského podzemí.

Někomu ale dost možná stačí, že prohlídka zabere pár desítek minut. Kdo by vlastně necítil úlevu, když se z temného krytu civilní obrany vymotá zpátky na čerstvý vzduch.

Tagy:
hrad zámek Jihlava Česko vojenská historie Civilní obrana