Po zataženém úterý se znovu oteplí. Meteorologové varují i před klíšťaty

Přírodní ochrana před klíšťaty 7

Předpověď počasí (17.5.2022 6:50)

Česko čeká týden v duchu letního počasí. Denní teploty budou pravidelně přesahovat 20 °C. V úterý sice bude zataženo až oblačno, ale už ve středu se znovu vyjasní. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové varují před zvýšenou aktivitou klíšťat.

V úterý bude zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Večer by měly srážky postupně ustávat, na severovýchodě bude ubývat oblačnost.

Nejvyšší teploty meteorologové z ČHMÚ odhadují v rozmezí 18 až 22 °C, na severovýchodě kolem 17 °C, na Šumavě kolem 15 °C. Mírný severozápadní až severní vítr bude k večeru slábnout. Aktivita klíšťat bude na druhém stupni. Meteorologové proto doporučují, aby se lidé po procházkách do přírody raději prohlédli.

V noci bude polojasno až oblačno, postupně od severu další ubývání oblačnosti. Na jihu a jihozápadě Čech zpočátku doznívání srážek. Nejnižší teploty budou mezi 11 až 7 °C, na severovýchodě kolem 6 °C.

Ve středu by mělo být jasno nebo skoro jasno. Na jihozápadě a jihu Čech zpočátku až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty budou mezi 19 až 23 °C, na severovýchodě kolem 18 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr se bude měnit na jihovýchodní.

Čtvrtek bude slunečný s nejvyššími teplotami okolo 23 °C. Ráno se mohou ojediněle objevit mlhy. „Ve středu se nad střední Evropu přesune z jižní Skandinávie tlaková výše a po její zadní straně k nám začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

V pátek by teplota mohla dosáhnout až 30 °C. Stejně teplý by měl být i víkend. Je ale potřeba se připravit na déšť.

Tagy: