Počasí láká k vodě, teplo jí ale neprospívá. Kde v Česku je nebezpečné se koupat?

Jak poznat správnou vodu ke koupání?

Prudké oteplení znamená, že voda v přírodních koupalištích nebude už jen pro otužilce. Je ale dobré sledovat, kde je bezpečná, co se kvality týče. Nejlepší přehled o tom mají hygienici, kteří každý týden provádějí na většině koupališť, rybníků nebo přehrad detailní rozbory.

Kvalita vody na českých koupalištích, v rybnících a přehradách je alespoň podle tvrzení hygieniků vesměs dobrá, což ale neznamená, že by se nemohla zhoršit. Zatím to ale lze na většině míst vyřešit tím, že když vylezete z méně kvalitní vody, osprchujete se, abyste ze sebe smyli všechny nečistoty.

To ale neplatí pro místa, která hygienici ke koupání nedoporučují. Pokud je neposlechnete, může vám to způsobit zdravotní komplikace. V tuto chvíli jde o nádrž Sedlice pod Humpolcem, Podolsko na Orlíku, rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, Horní Planou a Lipno nad Vltavou, Velký rybník na Karlovarsku a rybník Pod hradem na Ostravsku.

„Při požití takové vody můžete mít i celkem závažné zažívací obtíže a může být také nebezpečná zejména pro alergiky, protože může způsobit kožní vyrážku, která je velmi nepříjemná a svědí,“ popisuje mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

V následujících dnech nás alespoň podle tvrzení meteorologů čekají poměrně horké letní dny, a tak by se kvalita vody mohla samozřejmě zhoršovat. Všechno ale podle hygieniků závisí například na tom, zda má nádrž průtok. V takovém případě se voda čistí rychleji.

Tagy:
teplo rybník Humpolec koupaliště přehrada Orlík Česko Krajská hygienická stanice okres Havlíčkův Brod Horní Planá Podolsko Kachlička