Počasí na víkend: Napadne až 10 cm mokrého sněhu, pozor si dejte na náledí i zmrazky

Počasí

I když astronomická zima začne teprve za necelý měsíc, mrazivého počasí se dočkáme už nyní. Český hydrometeorologický ústav očekává v následujících dnech mlhy, mráz i sníh. Ten napadne jen v některých oblastech Česka, nebude to ale jen na horách.

pátek bude zataženo, na severozápadě až oblačno. „V jihovýchodní polovině území očekáváme sněžení, na jihovýchodě a východě zpočátku pod 900 metrů déšť,“ informuje ČHMÚ s tím, že v severozápadní polovině území jen ojediněle sněhové přeháňky.

Nejnižší noční teploty klesnou k 3 až -1 °C, při zmenšené oblačnosti až -3 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C. Meteorologové zároveň dodávají, že na jihovýchodní polovině území se může během dne vyskytnout i vydatnější sněžení, při kterém místy napadne až kolem 10 cm těžkého mokrého sněhu.

I sobota bude oblačná až zatažená, jen ojediněle polojasná. Místy, zejména na východě, meteorologové avizují občasné sněžení. „Na Moravě předpovídáme zpočátku mlhy, převážně mrznoucí. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 1 až -3 °C, v noci a ráno se bude v jihovýchodní polovině území lokálně tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C,“ míní meteorologové.

neděli bude oblačno až zataženo, ojediněle až polojasno. Místy, zejména na východě, meteorologové očekávají občasné sněžení nebo déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty klesnou k 2 až -2 °C, při zmenšené oblačnosti až -4 °C, v noci a ráno se bude lokálně tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty vyšplhají k 1 až 5 °C.

Sněhových přeháněk se Česko dočká i v pondělí. Měla by být proměnlivá až převážně velká oblačnost, na většině území se objeví sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. „Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 1 až -5 °C, v noci se bude opět tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou -1 až 3 °C.

úterý bude oblačno až zataženo, zpočátku ČHMÚ předpovídá sněhové přeháňky, postupně od západu sněžení, které bude přecházet v polohách pod 500 metrů v déšť se sněhem. „Nejnižší noční teploty klesnou k -1 až -5 °C, v noci se bude místy tvořit náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až 4 °C,“ uvádí.

I v následujících dnech bude oblačno až zataženo, na většině území se objeví občasný déšť nebo přeháňky, od středních srážky sněhové. Meteorologové předpokládají, že nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až -1 °C, nejvyšší denní teploty mezi 2 až 7 °C.

Tagy: