Počasí v posledních dnech přeje houbám a pršet bude dál. Mykolog prozradil, kdy začnou růst

Počasí v posledních dnech přeje houbám.

Déšť, přeháňky a příjemné letní teploty, které se vyskytly v posledních dnech, jsou ideálními podmínkami pro růst hub. Experti ale nadšení houbařů brzdí, růst by prý mohl začít za týden až 14 dní.

I přes to, že poslední dny pršelo, je v českých lesích stále sucho. „Pokud by ještě několik dnů vydržely deště a nevyschla by půda, tak by se dalo očekávat, že za dva týdny se začnou objevovat první houby,“ uvedl mykolog Pavel Hruška.

MOHLO BY VÁS ZAJÍAMAT: Další tornádo v Česku? Z temných mračen se utvořil vír. To jsem v životě neviděl, říká svědek

„S nějakými extrémními srážkami nepočítáme, ale každý den se někde déšť nebo přeháňka objeví, takže postupně se ta situace zejména pro houbaře, ale i pro zemědělce bude zlepšovat,“ sdělil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Miloš Dvořák.

První houbaři už ale do lesů vyrazili. „Nestojí to za řeč. Je vidět, že teprve začínají. Je chladno a máme jenom pár kousků, jdeme domů,“ řekl jeden. Situaci vyrazil prozkoumat i reportér CNN Prima NEWS Patrik Buňka. „Sice jich není ještě hodně, ale za tři minuty, co jsme v lese, jsme našli tři houby,“ uvedl Buňka. A na které houby si dávat při jejich sbírání pozor? „Samozřejmě na ty, které jsou podobné jedlým houbám. Největší riziko jedovatých hub je muchomůrka,“ řekl Hruška.

Tagy: