VÝSTRAHA: Supercely, kroupy i nebezpečný vítr. Přijde významná bouřková situace, varuje ČHMÚ

Bouřky v Praze

Bouřky udeří v Česku

Česko v pátek čeká významná bouřková situace, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a vydali výstrahu. Ta varuje před vznikem supercelárních bouří, doprovázených velkými kroupami, nebezpečnými nárazy větru a intenzivními krátkodobými srážkami.

„V pátek k nám bude proudit velmi teplý a poměrně vlhký vzduch od jihu až jihozápadu. Jeho příliv ukončí ve večerních hodinách zvlněná studená fronta,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

Ta s sebou přinese silné bouřky, před kterými vydali meteorologové výstrahu. Už kolem poledne udeří v Čechách, kde se podle meteorologů může vytvořit jedna nebo více supercelárních bouří.

Bouřky budou v průběhu večera ještě sílit a večer se přesunou i nad Moravu a Slezsko. Jednat se bude o rozsáhlejší bouřkový systém, jehož dominantním nebezpečným projevem budou silné nárazy větru až kolem 90 km/h, lze také očekávat intenzivní srážky a kroupy.

„Další nejistota tkví v tom, že se nad naše území bude opět dostávat saharský prach, takže se může tvořit více vysoké, cirrovité oblačnosti, než s čím modely počítají. To by mohlo omezit nebo opozdit množství slunečního záření, teploty a rozvoj konvekce,“ upozornili meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Klíšťová encefalitida začíná nenápadně, varuje lékařka. Případů přibývá, na co dát pozor?

Tagy: