Alarmující data z USA: Roste počet hospitalizovaných dětí, na vině je omikron

Dítě s koronavirem v nemocnici

Omikron u dětí v USA

Nemocnice ve Spojených státech se potýkají s prudkým nárůstem počtu dětí nakažených koronavirovou variantou omikron. Například Texaská nemocnice v Houstonu, největší dětský špitál v zemi, hlásí za poslední dva týdny více než čtyřnásobný nárůst počtu hospitalizací.

Během žádné z předešlých vln koronaviru nebyl počet hospitalizovaných dětí ve Spojených státech tak vysoký jako teď. Ohrožuje je omikron, který má paradoxně u dospělých mírnější průběh než varianta delta.

„Zdá se, že jde spíše o onemocnění horních dýchacích cest. To je dobrá zpráva pro většinu Američanů. Jedna skupina, pro kterou to může být ale problém, jsou velmi malé děti, batolata, která mají potíže s infekcemi horních cest,“ upozornil bývalý komisař Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Scott Gottlieb.

V týdnu od 22. do 28. prosince každý den hospitalizovali lékaři průměrně 378 dětí s covidem, což je v porovnání s předchozím týdnem nárůst o 66 procent. „Mají problémy s dýcháním a neustále kašlou. Některé z nich jsme poslali na jednotku intenzivní péče, kde dostaly sedativa. Připojili jsme je na ventilátor, zatímco jejich rodiče stále pláčou,“ uvedl infektolog z dětské nemocnice ve Filadelfii Paul Offit.

Řada škol v USA se vrací k výuce na dálku. Jiné zavedly povinnost nosit roušky ve třídách. Někteří rodiče ale mají strach. „Mám strach, opravdu se bojím o své dítě, protože má astma a já mám rakovinu, takže je to dvojitá rána, protože když onemocní on, tak se nakazím také a může to mít fatální následky,“ uvedla maminka Taisha Jonesová.

Ve státech je naočkováno 53 procent dětí ve věku 12 až 17 let. Děti mladší se zatím očkovat nemohou. Výrobci vakcín ale pracují na látce pro děti do pěti let. V Česku bylo aspoň první dávkou naočkováno už bezmála 700 tisíc dětí do 18 let. V nemocnicích jich naštěstí nepřibývá. V současné době tvoří nákaza omikronem v Česku asi patnáct procent případů, převládající variantou tedy zatím není.

Tagy: