Podat žádost na příspěvek pro dítě lze už v neděli. Ministerstvo spustilo klientský portál

Matka s dítětem

Žádosti o jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě je možné podávat již v neděli, a to i přesto, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) avizovalo, že si rodiče budou moci žádat o peníze až od pondělí. Redakce CNN Prima NEWS vyzkoušela, že systém začal fungovat o den dříve.

Portál JENDA, který MPSV představilo v uplynulém týdnu, je již v provozu. Do on-line formuláře se dostanete například přes bankovní identitu, mobilní klíč k e-Governmentu či datovou schránku, případně přes adresu skutečného pobytu. Vyberete si také způsob doručení peněz a zvolíte, zda chcete s úřadem komunikovat e-mailem či textovými zprávami SMS.

Poté vyplníte jména a rodná čísla dětí a údaje o partnerovi, nebo zaškrtnete, že jste samoživitelé. Na závěr čestným prohlášením potvrdíte, že příjem rodiny v loňském roce nepřesáhl milion a že ve formuláři uvedené osoby spolu bydlí.

Pokud si nejste jistí, zda je váš příjem pod milionovou hranicí, která je podmínkou získání příspěvku, můžete požádat o kontrolu předem. Vyhnete se tak případnému vracení dávky. Úředníci zkontrolují odvody z údajů sociální správy a daně z dat finančních úřadů. U ostatních žadatelů budou kontrolovat příjmy zpětně.

O jednorázovou dávku můžete požádat i osobně, a to na Czech Pointech umístěných na krajských, městských nebo obecních úřadech. Peníze začnou úřady práce vyplácet nejdříve koncem srpna.

Jednorázovou dávkou pět tisíc korun na dítě chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. Podle zákona je určena pro domácnosti s loňským příjmem do milionu korun hrubého na dítě, kterému 1. srpna nebylo ještě 18 let. Stát podporu vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí.

Dítě musí mít trvalý pobyt a bydliště v Česku, rodiče s ním musí žít a hradit jeho náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují, pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností, z nichž asi 240 tisíc pobírá přídavky, takže ji obdrží automaticky. Vedení resortu očekává, že ostatní budou o dávku žádat hlavně v prvních deseti dnech, případně v prvním měsíci. Podle odhadů by polovina žadatelů mohla využít aplikaci a polovina vyrazit do Czech Pointů. Příspěvek by mohlo dostat asi 1,6 milionu dětí.

Tagy:
peníze rodina CNN Prima NEWS Česko Czech POINT Úřad práce České republiky Datová schránka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky