Podjíždění je na českých silnicích časté, varují experti. Proč je tak nebezpečné?

Nebezpečné, riskantní a nepovolené. Těmito slovy hodnotí dopravní experti takzvané podjíždění, tedy přejíždění zprava. Denně takto na českých silnicích riskuje řada řidičů, varují dopravní experti.

Podjíždění je podle dopravních expertů jedním z vůbec nejnebezpečnějších manévrů hned z několika důvodů.

„Ty hlavní jsou, že najedete na něco, co se tam povaluje, odhodilo se, je tam pochroumaný nárazník, sklo, cokoliv. Koneckonců je to odstavný pruh – tedy na odstavení vozidla, nikoliv na jízdu. Zadruhé se můžeme vylekat, nebo se trefit do nějakého vozu. Protože krajnice se může někde zúžit, nebo skončit,“ vysvětlil mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota.

Řidič, který riskantní manévr na silnici předvede, může ohrozit nejen sám sebe, ale i ostatní řidiče. A v nejhorším případě může dojít i k fatálnímu střetu aut. „Pokud to nepovolí policie, je to nepovolené,“ dodal Sirota.

Nebezpečné hlavně pro začátečníky

Podobně nebezpečné předjíždění zachytila například palubní kamera vozidla autoškoly. Žáci totiž často takové situace zažívají na vlastní kůži. „Video bylo natočeno přímo při závěrečných zkouškách v autoškole. Žák vjel do levého pruhu, ale vzápětí si uvědomil, že se musí vrátit do pravého pruhu. Tam bylo předjíždějící vozidlo, které tam bohužel nemělo co dělat,“ uvedl instruktor autoškoly Jaroslav Němec. Kdyby učitel nezasáhl, mohlo dojít ke střetu.

Podjíždění je podle expertů součástí agresivní jízdy. „Bývá to často vyústění něčeho, co už se odehrálo předtím, tzn. nějaké nepovolené nebo riskantní přejíždění, vybržďování a tak dále. Tohle je ten další následek, že předjedu toho před sebou za každou cenu, a tudíž třeba i tím odstavným pruhem,“ sdělil Sirota.

Může za to být odebrán řidičský průkaz

Pokud při podjíždění policisté auto na místě zastaví, můžou řidiči zaplatit až dvacet tisíc korun. Ve správním řízení řidič potom zaplatí minimálně 1500 korun. „Pokud dojde během tohoto manévru k ohrožení dalších osob, posuzuje se to jinak. Je to pět až deset tisíc korun a hrozí zákaz řízení na 6 až 12 měsíců,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Takové riskování se na silnici opravdu nemusí vůbec vyplatit. Podle expertů je namístě si dobře rozmyslet, zda opravdu dopravní přestupek způsobit.

Tagy:
auta silnice autoškola autonehoda nebezpečná jízda Česko podjíždění František Jemelka Ministerstvo dopravy České republiky