Účinnost očkování časem výrazně klesá, ukazuje studie. U některých vakcín i o 70 procent

Očkování proti koronaviru

Plné nemocnice, účinnost vakcíny a platnost certifikátu

Výzvy k očkování a zpřísňovaní restrikcí pro neočkované jsou obrazem dneška. Vakcíny proti šíření nemoci COVID-19 však stoprocentní rozhodně nejsou. Že po čase přestávají působit, prokázalo několik na sobě nezávislých studií. V některých případech se jejich účinnost sníží za půl roku až o 73 procent. Odborníci proto radí aplikaci třetí dávky. Ani u ní se ale neví, na jak dlouho imunitu posílí.

Závěry jednoho z výzkumů věnovaných účinnosti vakcín nyní zveřejnila Americká asociace pro rozvoj vědy v časopise Science. Studie provedená mezi americkými válečnými veterány ukázala, že během sledovaných šesti měsíců – konkrétně od března do září – účinnost jedné z vakcín spadla z 86 na pouhých 13 procent.

Konkrétně se jednalo o vakcínu firmy Janssen. Další zkoumané vakcíny zaznamenaly také významné snížení: o 31 % u Moderny a o 44 % u vakcíny Pfizer. I proto mnozí odborníci doporučují posílit imunitu další dávkou. Na jak dlouho, to ovšem nikdo neví.

„Dosavadní výsledky první studie s posilovacími dávkami ukazují, že posilovací dávka Pfizer má 95,6% účinnost proti infekci ve srovnání se dvěma dávkami nebo placebem,“ uvádí studie. Připouští však, že nadále zůstávají některé neznámé. „Konkrétně jak účinné jsou posilovací vakcíny proti variantě delta a dalším nově vznikajícím variantám, a jak dlouho může imunita po přeočkování trvat,“ dodává.

Ukazuje se také, že očkované osoby mohou šířit nemoc stejně jako neočkované. Podle lékařského časopisu The Lancet je virová nálož u obou skupin prakticky totožná. „Osoby plně očkované s rozvinutou infekcí mají virovou nálož podobnou těm, kdo očkovaní nejsou a mohou infekci velmi účinně přenášet zejména v domácnostech, a to i na další plně očkované osoby,“ podotýká časopis.

To by vysvětlovalo, proč se virus znovu masově šíří i v zemích s vysokou proočkovaností. Posledním příkladem je často citované Dánsko, kde má ukončené očkování více než 85 procent obyvatel. Kvůli prudkému nárůstu případů v posledních týdnech teď vláda po dvou měsících znovu zavádí covid pasy.

Tagy: