První velká prohra Fialovy vlády. Nepojistila si senátory, zní od opozice i politologů

Předseda ODS a lídr koalice Spolu Petr Fiala

První velká prohra Fialovy vlády, hodnotí někteří hlasování o pandemickém zákonu

První velká prohra vlády Petra Fialy. Tak hodnotí opozice a politologové čtvrteční hlasování o novele pandemického zákona na půdě horní komory. Senátoři ho po více než šesti hodinách debat zamítli, proti legislativě se postavili i zástupci koaličních stran. Novela neprošla o jediný hlas, část koaličních senátorů se hlasování nezúčastnila.

Novelu horní komora zamítla hlasy 32 z 61 přítomných senátorů. Ti nejprve hlasovali o schválení, které neprošlo o jediný hlas. Ačkoliv zde má vládní koalice většinu, na rozdíl od Sněmovny nehlasovali jednotně. Dvacítka senátorů nebyla vůbec přítomna, tři čtvrtiny z nich jsou přitom spojeny právě s vládními stranami.

Hlasování se nezúčastnil například senátor Mikuláš Bek – i kvůli tomu, že je zároveň ministrem pro evropské záležitosti.

„Já bych to hodnotil tak, že měl určitě něco daleko důležitějšího a závažnějšího na práci,“ řekl štábu CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se na senátní půdě snažil přesvědčit hlasující, aby dali novele pandemického zákona zelenou.

Sám Bek odmítl vzniklou situaci komentovat, poznamenal pouze, že byl z hlasování řádně omluven. Válek nicméně uznal, že možná čtvrteční jednání v Senátu podcenil. „Asi byla chyba, že jsme nedostatečně vysvětlovali senátorům, že se tam vlastně neskrývá žádné nebezpečí pro občany. Určitě jsem to podcenil i já. Je to moje vina. Já jsem ministr zdravotnictví,“ sdělil redakci.

Stejného názoru je i politolog Jan Kubáček. „Vláda se nesešla se senátory, nevysvětlila jim svůj pohled na věc. Je to první prohra. Pětikoalice se opírala výhradně a pouze o Senát, bylo to beranidlo proti vládě Andreje Babiše (ANO). Teď se ukázalo, že Senát může být i beranidlo proti vládě Petra Fialy (ODS),“ zanalyzoval včerejší hlasování Kubáček.

Podotkl, že část senátorů „hlasovala nohama“, tedy jednoduše nepřišla do sálu, když se mělo rozhodovat o novele pandemického zákona. „Není to zvyklost, ale děje se to. Obzvlášť, když jde o nějakou velmi kontroverzní normu,“ doplnil politolog.

Pouhé přidání jednoho dalšího senátora, který by byl pro schválení novely zákona, by ale nestačilo. Zákony se v Senátu totiž schvalují nadpoloviční většinou, a kdyby se třeba ministr Bek přidal, zvětšil by se i potřebný počet souhlasících.

V praxi by tak pořád chyběl jeden hlas. A většina senátorů z koaličních stran chyběla v sále právě proto, aby nehlasovala proti legislativě. „Byla jsem samozřejmě na jednání pléna. Pan předseda řekl, že vlastně budeme volit jedno ze dvou zel. To mě vedlo k myšlence, že raději vytáhnu kartu z hlasovacího zařízení a hlasovat nebudu,“ přiznala se redakci CNN Prima NEWS lidovecká senátorka Jaromíra Vítková.

Je to facka vládě, raduje se opozice

Současní opoziční politici, kteří v minulosti chování senátorů spíše kritizovali, výsledek hlasování v horní komoře přivítali. „Když si uvědomíte, že máme vládní koalici, která má většinu i v Senátu, tak je to obrovská facka. Senát pochopil, že tenhle zákon je paskvil,“ řekla exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Obdobně se vyjádřil také šéf SPD Tomio Okamura. Podle něj se plně potvrdilo tvrzení jeho hnutí, že je pandemický zákon zmetek a je potřeba ho zrušit. Někdejší premiér Andrej Babiš novelu označil za paskvil.

Podle mluvčího kabinetu Václava Smolky vláda rozhodnutí Senátu respektuje. I tak se ho ale pokusí přehlasovat v Poslanecké sněmovně. „Je to pro nás zpětná vazba od horní komory. Naším cílem je, abychom měli funkční proticovidovou legislativu. Tedy stejný cíl, se kterým byl pandemický zákon předkládán,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS. Poslanci se zákonem budou nejspíš opět zabývat příští úterý.

Tagy: