Skok matky s dětmi do Macochy? Předejít tomu nelze, sítě zachytí jen mrtvá těla, říká expert

Matka měla přistavit kočárek na horním můstku propasti a s oběma dětmi skočit přes zábradlí.

Opatření na Macoše

Tři dny po tragédii, při které po pádu do propasti Macocha zemřela matka se svými dvěma malými dětmi, není jasný motiv pravděpodobné sebevraždy a dvojnásobné vraždy. Skokem do propasti v minulosti ukončily svůj život desítky lidí. Správa jeskyní Moravského krasu přiznává, že podobným neštěstím se dá jen těžko zabránit.

Když se zhruba třicetiletá žena vrhala i se svými dvěma dětmi do hlubokého „prázdna“, bylo jasné, že skáče do náruče jisté smrti. Po obětích neštěstí zůstal na Horním můstku stát jen prázdný dětský kočárek.

ČTĚTE TAKÉ: Vteřiny od tragédie. Na prasklý pilíř horské dráhy vletěla souprava plná lidí, ukazuje video

„V Moravském krasu jsem zaměstnán 25 let a takovou strašně tragickou událost si nepamatujeme nikdo z nás,“ popsal strojník lanové dráhy na Macoše Radek Blažek. Pro vedení CHKO Moravský kras to je nepříjemnost, které čelí každý rok. Zabránit někomu skočit z Horního můstku je ale podle nich nemožné.

Propast má velký obvod

„Je tam poměrně vysoké zábradlí, aby vysocí lidé nemohli přepadnout, ale samozřejmě vzhledem k charakteru místa nelze zabránit tragédii, která se stala. Podívejte se, jak Macocha vypadá, je to velká propast, s velkým obvodem,“ popsal mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Pád do téměř 140metrové hloubky zaručuje jistou smrt, které nezabrání ani zachytávací sítě na samotném dně propasti. Už před více než deseti lety je tam umístili jeskyňáři, aby těla nebožtíků neodtáhl proud vody do jeskyní. „Takové sítě, aby se lidi zachránili, neexistují, je to přírodní rezervace,“ podotkl Gejdoš.

Jedním z neblaze proslulých míst, které si lidé vybírali pro to, aby předčasně ukončili svůj život, byl kdysi Nuselský most v Praze. V posledních třiceti letech skokem z něj ukončilo svůj život zhruba 300 lidí.

Od roku 2008 jsou na Nuselském mostu patentované zábrany a počet lidí, kteří se pokusili spáchat sebevraždu, se přiblížil k nule. Podobná opatření správci Moravského krasu neplánují a Macocha tak nejspíš bude i dál přitahovat lidi, kteří se rozhodnou dobrovolně skoncovat se životem.

Tagy: