Podvodníci se snaží zneužít příspěvek na děti. Na co by si lidé měli dát pozor?

Žena naletěla podvodníkovi –⁠⁠⁠ilustrační foto

Podvodníci na internetu zkoušejí ukrást příspěvek na dítě

Jakmile se objevila možnost žádat o jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě, podvodníci okamžitě vyrazili do útoku. Česká bankovní asociace ohlásila první úspěšné pokusy o vylákání přístupových hesel k internetovému bankovnictví. O příspěvek je přitom možné žádat teprve od pondělí. Vláda se již problémem zabývá. Experti vyzývají všechny občany k maximální obezřetnosti.

Hackeři evidentně našli způsob, jak parazitovat na dávkovém systému státní správy. „Dostali jsme od ministerstva práce zprávu, že jakmile se spustila výplata příspěvku na dítě, kolují mezi občany podvodné SMS. Textové zprávy vyzývají lidi, aby poskytli údaje a přístupová hesla do internetového bankovnictví,“ potvrdila výkonná ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková.

Textová zpráva nejdříve vyzývá majitele telefonu, aby se po kliknutí na odkaz registroval k dávce. „Jedná se ale o falešný portál. V rámci podvodné žádosti jsou klienti vyzváni, aby vyplnili vedle svého jména také přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví,“ popsal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Díky tomu se podvodníci dostanou do účtu a okamžitě zadají platbu. Projde jim i potvrzovací SMS. „Klienti se bohužel v tu chvíli domnívají, že potvrzují příchozí platbu, ale ve skutečnosti potvrzují platbu odchozí,“ doplnil Hrubý. I když o pětitisícový příspěvek lze žádat teprve od pondělí, bankám se již ozvali první poškození.

„O příspěvku se hovoří několik týdnů a už jsou tady podvodníci. Ti mají naprogramovaný software, který vám tímto způsobem vyluxuje účet,“ sdělil specialista agentury Ipsos pro finanční trh Michal Straka. Problémem se už zabývá vláda. „Jsme v té věci ve velmi úzkém kontaktu s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost,“ prohlásil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Expert na kybernetickou bezpečnost Michal Valášek však ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že instituce podobným podvodům prakticky nemohou zabránit. Lidi pak vyzval k obezřetnosti, zvlášť když po nich někdo požaduje bankovní údaje.

Tagy:
peníze Marian Jurečka podvod finance krimi účet vláda příspěvěk podvodník Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Petra Jaroměřská