Německo varuje před českým scénářem. Nápor pacientů s COVID-19 na nemocnice je obrovský

Německo nemocnice

Situace v Německu

Prudký nárůst počtu případů koronaviru se v Německu sice podařilo zastavit, nápor na nemocnice je ale podle odborníků stále příliš velký. Tamní vláda varuje před takzvaným českým scénářem a plánuje zřejmě prodloužit současná protiepidemická opatření.

Ta by měla trvat nejméně do 20. prosince. I když počty nově nakažených klesají, lůžka na odděleních intenzivní péče se pro nové pacienty uvolňovat nedaří.

„Pokud se virus bude šířit stejnou rychlostí jako do teď, myslím, že i naše nemocnice se dostane do bodu, kdy budeme muset pacienty posílat do jiných nemocnic, aby je mohli nechat léčit,“ uvedl vedoucí jednotky intenzivní péče v nemocnici Ernsta von Bergmanna v Postupimi Michael Oppert.

Na jednotce intenzivní péče v postupimské nemocnici jsou v současné době volná jen dvě lůžka z šestnácti. Lékaři musí opět odkládat plánované neurgentní zákroky.

Německo má přitom jeden z nejlepších systémů zdravotní péče na světě. Stále ale zaznamenává vysoký počet nových infekcí a rostoucí počet pacientů vyžadujících léčbu na jednotkách intenzivní péče. „Německá vláda uvedla, že pokud bude současný vývoj pokračovat, místní zdravotní systém by se mohl během několika týdnů přehltit,“ přiblížil reportér americké televize CNN Fred Pleitgen.

To by mohlo ovlivnit situaci v dalších evropských státech. Německo totiž přijímá pacienty nakažené koronavirem i z nemocnic v sousedních státech, které nemají dostatečné kapacity. Teď si ale musí poradit primárně s vývojem nákazy na domácí půdě. Za poslední dva měsíce se totiž počet pacientů na JIP odděleních zvýšil z 260 na 3 600.

V zemi mnozí s opatřením nesouhlasí

Akutní péči potřebují i mladí pacienti. „Máme tu pacienty ve věku 30 nebo 40 let, kteří jsou na ventilátoru, a nejsem si jistý, jestli přežijí,“ uvedl lékař Tillmann Schumacher z nemocnice Ernsta von Bergmanna v Postupimi.

Někteří Němci ale proti prodloužení současných opatření tvrdě bojují. Jen v centru hlavního města Berlína se na protest proti restrikcím sešlo více než 10 tisíc lidí. Další tisíce lidí přišly i na jiná místa metropole. Policie se snažila demonstranty rozehnat vodními děly. Ti na policisty házeli kameny.

Zdravotníkům se protesty nelíbí, vnímají je hlavně jako pohrdání jejich prací. „Někteří lidé, které znám, mi tvrdí, že je to stejné jako normální chřipka. Nechápu, jak takovou věc můžou říct,“ sdělila vrchní sestra v nemocnici Ernsta von Bergmanna v Postupimi Bettina Schadeová.

Po celém Německu je v současné době volných ještě několik tisíc lůžek na jednotkách intenzivní péče. Lékaři ale varují před nepříznivým trendem vývoje nemoci COVID-19 v zemi a žádají Němce, aby důsledně dodržovali hygienická opatření.

Tagy: