Pokličku na hrnec a vypnout plyn, radí nobelista s vařením pasty. Sklidil kritiku kuchařů

Vaření špaget

Italský nositel Nobelovy ceny za fyziku Giorgio Parisi představil zlepšovák na úsporu peněz při vaření. Jenže tvrdě narazil. Pokud lidé budou postupovat podle zveřejněného návodu, italská pasta nikdy nebude al dente, ale připomene spíše gumové medvídky, zdrtili Parisiho nápad italští kuchaři. „Konzistence výrobku se tím pokazí,“ oponují takzvanému pasivnímu vaření těstovin.

Ševče, drž se svého kopyta. Takový vzkaz poslali italští kuchaři profesorovi římské univerzity La Sapienza a zároveň loňskému lauerátovi Nobelovy ceny za fyziku Giorgiovi Parisiovi. Parisi totiž přišel s nápadem, jak při vaření těstovin ušetřit tisíce za elektřinu nebo plyn.

La cosa più importante è tenere il COPERCHIO sempre, il calore si perde moltissimo per evaporazione. Dopo che bolle la...

Posted by Giorgio Parisi on Thursday, September 1, 2022

Na sociálních sítích totiž zveřejnil návod na takzvané pasivní vaření. To znamená, že jakmile voda v hrnci dosáhne bodu varu, nestačí do něj jen vložit těstoviny, ale je třeba také přiklopit hrnec pokličkou a snížit plyn nebo elektřinu (v případě elektrického vařiče) na minimum. Podle Parisiho by šlo klidně i plyn úplně vypnout, neboť poklička zařídí, že se těstoviny dovaří. „Uvaří se i při 90 stupních. Poklička je základ,“ napsal Parisi v komentáři ke svému příspěvku na Facebooku.

Snižte i spotřebu vody

Do fyzika se ale pustili italští kuchaři, jak informoval deník La Repubblica. Například Antonello Colonna, který vařil i pro italský fotbalový národní tým nebo pro úřad vlády, upozornil, že takto uvařené těstoviny nám příliš chutnat nebudou. Pasta totiž bude gumová, nikoli al dente. „Dobře si pamatuji, co se dělo, když se při vaření špaget vypnula plynová bomba. Bylo to skutečně špatné, protože se tím poškodila konzistence výrobku,“ uvedl známý kuchař.

Pikantní je, že podobné doporučení jako geniální fyzik nedávno zveřejnilo také sdružení italských výrobců těstovin Pastai Italiani. To navíc doporučilo, aby lidé místo obvyklého litru vody na 100 gramů těstovin používali jen 700 mililitrů. A spočítalo, že pokud Italové k pasivnímu vaření těstovin v menším objemu vody přistoupí, ušetří ročně v průměru téměř 45 kilowatthodin energie a skoro 70 litrů vody. To při současných cenách elektřiny a plynu dělá v přepočtu pár tisíc korun na průměrnou domácnost.

Tagy: