Poklidné i násilné. Evropou na 1. máje zmítaly demonstrace, v Turecku se zatýkalo

Tisíce lidí se v neděli po celém světě účastnily tradičních prvomájových demonstrací, mnohdy s podporou odborových organizací. Lidé nejčastěji vyjadřovali nespokojenost s klesající kupní silou a rostoucí inflací nebo kritizovali nedostatečnou podporu státu v sociální oblasti. V mnoha francouzských městech se manifestovalo už dopoledne, největší průvod ale odstartoval o půl třetí odpoledne v Paříži. Několik pochodů se konalo v Řecku, v Turecku policie zatkla desítky demonstrantů. V Itálii je protest spojený s koncertem pod širým nebem.

Ve Francii se demonstrace konají týden po prezidentských volbách, v nichž obhájil mandát centristický prezident Emmanuel Macron. Část veřejnosti svátek práce využila k projevům nespokojenosti s výsledkem voleb a ke zvýšení tlaku na prezidenta. Po volbách často zaznívalo, že třetí kolo voleb se odehraje v ulicích a neděle má ukázat, nakolik je to pravda. Neklid bude ve Francii pravděpodobně stoupat až do červnových parlamentních voleb, ve kterých voliči rozhodnou, zda bude mít Macron podporu většiny poslanců a vlády.

V Lyonu se průvodu zůčastniloo 4 až 6 tisíc lidí, o něco menší byly průvody v Toulouse a v Marseille. Zhruba 2 tisíce lidí se sešly ve Štrasburku a v Bordeaux. V Paříži se očekává 20 tisíc demonstrantů, dohlížet na ně má 1 500 policistů.

V Aténách se sešli v ulicích demonstranti a stávkující dělníci, podle policie jich bylo 9 000. Požadovali účinnější ochranu domácností před inflací, která v Řecku v dubnu podle Eurostatu dosáhla 9,4 %. Dalším požadavkem je růst minimální mzdy, ačkoli právě ode dneška v Řecku minimální mzda vzrostla o 50 eur (1 230 korun) na 713 eur (17 500 korun).

Odbory ale výslednou částku považují za nedostatečnou a chtějí růst na 825 eur (20 300 korun) měsíčně. Demonstrace se konaly i v dalších řeckých městech a doprovodné stávky způsobily narušení letecké, námořní i veřejné dopravy, uvedla AFP.

Turecké zatýkání

Turecká policie zatkla v Istanbulu 164 demonstrantů, kteří se navzdory varování zúčastnili nepovoleného protestu, zdůvodnil zásah úřad istanbulského guvernéra. Podle médií došlo k ojedinělým střetům s policií, když se demonstranti pokusili projít na symbolické náměstí Taksim v centru milionové metropole.

Úřady předtím jako každý rok uzavřely přístup na náměstí, jež se v roce 2013 stalo epicentrem celonárodních demonstrací proti autoritářské politice tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vláda tehdy protesty brutálně potlačila.

Prvomájové demonstrace se konaly také v Ankaře nebo Izmiru. Turci žádají zejména opatření, která by jim kompenzovala inflaci. Ta se podle oficiálních údajů pohybuje okolo 60 %.

„Naším letošním hlavním tématem musely být životní náklady,“ řekl šéf Konfederace tureckých odborových svazů Ergun Atalay agentuře Reuters. A dodal: „Inflace se vyhlašuje na začátku každého měsíce. Míra inflace by se měla každý měsíc připočítávat ke mzdám.“

Itálie s heslem „Pracovat pro mír“

V Itálii po poledni začalo několik demonstrací s projevy odborových předáků, zazněly projevy s požadavky na slušné zacházení a partnerskou diskusi vlády s pracujícími. Heslem letošních setkání je „pracovat pro mír“, účastníci odsuzují ruskou invazi na Ukrajinu, válka je podle nich absurdní. Všechny demonstranty pak spojí koncert pod širým nebem.

Na náměstí San Giovanni v Římě vystoupí 50 umělců, prostranství může pojmout až 300 tisíc lidí, vše bude živě přenášet několik rádií. Koncert je v Itálii prvního máje tradiční, v posledních dvou letech se ovšem nekonal kvůli pandemii covidu, píše agentura ANSA.

Tagy: