Polčák: V Evropě vypukl boj o vakcínu, bez EU by však Česko žádnou nemělo

INTERVIEW 1.2.2021

Mezi evropskými státy vypukl boj o vakcínu proti koronaviru. Prohlásil to europoslanec Stanislav Polčák (STAN) v pořadu Interview na CNN Prima NEWS. Europoslanec naopak nechápe prohlášení premiéra Andreje Babiše, že za nedostatek vakcín může Evropská unie. Polčák tvrdí, že pokud by Česko nebylo součástí Unie, tak by dodnes žádnou vakcínu nemělo.

„Je nepochybné, že vypukl určitý boj či nacionalismus o získání co nejvíce vakcíny,“ řekl v pořadu Interview Polčák. Je sice rád, že Evropská unie postupovala společně, ale zároveň připomíná problémy, které vznikly kvůli některým nečlenským státům, které si vytvořily „prioritní přístup k určitým dodávkám“.

Možnost, že by si i Česko mohlo zajistit vakcínu bez zprostředkování EU, považuje Polčák jen za teoretickou a navíc by ji ani nedoporučoval, protože by mohlo dojít ke konkurenčním bojůvkám. „Pokud by tak postupovaly finančně movitější státy, tak je jasné, že by nás vždycky předběhly,“ vysvětlil Polčák.

Europoslanec v pořadu Interview na CNN Prima NEWS mluvil i ke slovům českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který z nedostatku vakcín viní EU.

„Chtěl bych české občany ubezpečit, že nebýt Evropské unie, tak bychom vakcíny ještě vůbec neměli,“ řekl Polčák s tím, že bychom na ně čekali podstatně déle. Polčák konání EU hájí. „Evropská unie generovala obrovské zdroje na výzkum a vývoj vakcín,“ řekl europoslanec hnutí STAN s tím, že kromě toho EU také zajistila, že byly vakcíny rychle schváleny. Před možnou distribucí vakcín z Ruska nebo Číny by bylo podle Polčáka potřeba vyčkat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Zemanův dopis na Ústavní soud? Jako z banánové republiky, míní Polčák

Na přetřes přišlo i úterní jednání Ústavního soudu, který má rozhodnout o stížnosti senátorů na volební systém. Skupina zákonodárců ji podala již v roce 2017 a stěžovala si na povolební zvýhodňování stran, které ve volbách získají velké množství hlasů. Polčák poukázal na to, že v posledních volbách do Poslanecké sněmovny potřebovalo Babišovo hnutí ANO zhruba dvakrát méně hlasů na zisk jednoho mandátu než například hnutí STAN, jehož členem je právě Polčák.

Prezident Miloš Zeman kvůli rozhodnutí o volebním zákoně zaslal Ústavnímu soudu dopis, ve kterém soudcům píše, že jejich rozhodnutí může narušit stabilitu v zemi. Tento krok Polčák tvrdě kritizuje. „Podle mého názoru jde o bezprecedentní způsob nátlaku na rozhodování nezávislého soudu, dokonce Ústavního soudu, ze strany nejvyššího vykonavatele moci, to znamená prezidenta republiky,“ řekl k Zemanovu kroku Polčák a dodal, že to vypadá jako akce z „banánové republiky“.

Europoslanec hovoří o tom, že systém de facto dělí voliče na více a méně hodnotné. „Všichni tuší, že s tím volebním systémem není něco v pořádku. Základní vada systému, je ta, že rozlišuje dvojí kvalitu voličů,“ vysvětlil Polčák právě s tím, že u větších stran se hlas voličů promítne do zisku mandátů daleko více než u menších, které aktuálně potřebují daleko více hlasů na zisk poslaneckého křesla.

Polčák: Babiš by bez tohoto volebního systému nebyl premiérem

Tato forma volebního systému podle Polčáka výrazným způsobem pomohla při minulých volbách Babišovi a jeho hnutí ANO, který tak získal kolem 15 mandátů navíc. „Jsem přesvědčen, že kdyby je neměl, tak by nebyl premiér,“ řekl europoslanec.

Sám Polčák je ohledně rozhodnutí Ústavního soudu optimistický. „Očekávám, že Ústavní soud po třech letech řízení sezná, že náš systém vykazuje zásadní deformity,“ řekl europoslanec s tím, že pokud by se tedy volební systém změnil, tak by se mohl uplatnit již na blížící se říjnové volby.

Tagy: