Policejní drony zatím rychlost neměří, řidiče přesto dokáží ze vzduchu nemile překvapit

Drony se stávají oblíbeným vybavením dopravní policie. Bezpilotní letecký prostředek vznášející se několik desítek metrů nad silnicí nebo křižovatkou je pro řidiče na rozdíl od policejního auta zaparkovaného u krajnice prakticky nepostřehnutelný.

Drony, řečené policejní hantýrkou „bezpilotní letecké prostředky“ (BLP), umožňují diskrétní pozorování, často na velkou vzdálenost. Rozpoznat, že probíhá silniční kontrola ze vzduchu, je v podstatě nemožné, protože obsluha nemusí vůbec stát v blízkosti vozovky a hlídky zabývající se sledováním řidičů porušujících předpisy mohou být vzdálené i několik stovek metrů od hlídaného úseku. Obsluha dronu navíc nemusí být vůbec uniformovaná, ba dokonce jí nemusí být ani policista. Může klidně jít o občanského zaměstnance policie, neboť „pilot“ dronu není tím, kdo vede silniční kontrolu, zajišťuje k ní pouze důkazní prostředky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci hlásí velkou ztrátu. Vojáka šokoval český motor v ruském dronu

Všestranné využití, rychlost však neměří

„V oblasti dopravy testujeme optimální využití dronů při monitorování silničního provozu či při dokumentaci závažných dopravních nehod. Jde o nebezpečné přestupky, které mnohdy končí závažnými nehodami: předjíždění na horizontech, v místech se zákazem předjíždění, kontrolujeme i počínání řidičů na železničních přejezdech. Na rizikových křižovatkách silnic se zaměřujeme na respektování značek upravujících přednost,“ říká poručík Petr Vala z KPŘ Jihomoravského kraje.

Drony policie využívá také při letecké dokumentaci zvláště závažných dopravních nehod, kdy pohled z ptačí perspektivy zásadním způsobem usnadní rekonstrukci sledu situací vedoucích k nehodě. BLP naopak dosud z technických důvodů neslouží k měření rychlosti. Na základě nahrávek, které pořídí, mohou být nicméně řidiči pokutováni za celou škálu výše zmíněných přestupků. Zpravidla se to děje tak, že v určité vzdálenosti od hlídané křižovatky nebo části vozovky stojí „pozemní“ hlídka, která komunikuje s obsluhou dronu a zastavuje řidiče, jejichž přestupky zaznamenaly kamery dronu.

Pravidla platí pro všechny

Podle Hany Rubášové z policejního prezidia mají v současnosti drony k dispozici všechna krajská policejní ředitelství v počtu celkem asi 60 kusů s tím, že kromě dopravní služby jsou využívány například i při sportovních akcích, zásazích jednotek rychlého nasazení nebo při monitorování státních hranic.

Stejně jako všichni ostatní provozovatelé dronů se i BLP v rukách policie musí řídit striktními předpisy.  „Vše má svá pravidla, každý, kdo chce s dronem létat, musí dodržovat určitá pravidla. Provozování a užívání dronů v rámci policie má v gesci policejní letecká služba. Každý útvar, který chce drony používat, ji musí žádat o povolení,“ uzavírá Rubášová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečný manévr řidiče na dálnici D6 na Sokolovsku. Podívejte se na video:

Tagy: