Policie vyšetřuje strážníka, který dal ženě pěstí. Čeká se na zdravotní posudky

Policisté pátrají po mladé dívce z Prahy. (Ilustrační foto)

Agresivní strážník

Policisté se zabývají incidentem, který se odehrál během minulého týdne v Českých Budějovicích. Jeden ze strážníků chtěl občanský průkaz po opilé ženě. Poté, co opakovaně odmítla, ji tvrdě uhodil do obličeje. Přítele, který se ženy zastal, pak kopal na zemi do hlavy. Policie aktuálně vyslýchá svědky a čeká na zdravotní posudky.

Ve středu večer se na Senovážném náměstí v centru Českých Budějovic pohádali v opilosti žena a muž. Ten poté přebíhal mezi vozidly silnici, čehož si všimli nedaleko stojící strážníci a začali případ na místě řešit.

Pak ale přišel nečekaný útok jednoho z nich. Opilá žena se odmítala podle svědka události legitimovat, agresivní ale nebyla. Přesto ji jeden ze strážníků tvrdě udeřil pěstí do obličeje. To naštvalo jejího partnera, který ji šel bránit. Strážníci ho zpacifikovali. Ten, který ženu udeřil, pak muže začal na zemi kopat do hlavy.

V tu chvíli ani jeden z městských policistů podle všeho netušil, že je natáčí jeden ze svědků na mobil. „Ta žena je nijak nenapadala, jen se neustále ptala, proč má dávat občanku. Co přesně strážníkovi řekla, že jí vypálil ránu pěstí, nevím, to slyšet nebylo. Nijak na něj neútočila, nezvedala ruce, nerozeběhla se proti němu. Neudělala nic, co by v něm mělo vyvolat takovou reakci,“ řekl autor videa.

„Jde o selhání jednotlivce, zcela bezprecedentní. Strážník byl postaven mimo službu, věc byla v pátek předána státní policii. S mužem bude rozvázán pracovní poměr,“ potvrdil primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO).

Vyšetřovatelé vyslýchají svědky i aktéry incidentu. Čekají také na zdravotní posudky. Za zneužití pravomoci zatím strážníkovi hrozí až pětileté vězení. Stát se ale může i to, že kriminalisté případ překvalifikují na ublížení na zdraví. Tam by pak byla trestní sazba ještě vyšší.

Tagy: