Policie na stopě viníka požáru v Českém Švýcarsku. Hodně napověděly satelitní snímky

Záběry požáru v Hřensku

Vyšetřování požáru v Českém Švýcarsku

Policisté mají po uhašení požáru v Národním parku České Švýcarsko konečně čas a prostor vyšetřit, co jej způsobilo. Nyní se jim podařilo výrazně pokročit, když zvládli přesně lokalizovat místo, kde začalo hořet. Kromě toho už znají i čas, kdy celé ohnivé peklo započalo. Informuje o tom deník MF Dnes. Podle policistů za požárem nejpravděpodobněji stojí neopatrný turista.

Požár podle policistů prvně vzplál na samém okraji Hřenska. Konkrétně má jít o oblast pár desítek metrů od parkoviště u obce, kudy se chodí do soutěsky Malinový důl. Ve stráni bylo běžně mnoho suchých stromů či spadaného jehličí a listí, a právě zde započal požár, který na několik následujících týdnů zaměstnal nejen hasiče z blízkého okolí, ale i z dalších koutů republiky.

Podle satelitních snímků z družic, které mají policisté k dispozici, došlo k požáru už v noci ze soboty 23. července na neděli. MF Dnes uvádí, že těsně před 11. hodinou večer nad oblastí přeletěl satelit Terra, který zde žádné známky ohně nezaznamenal. Konkrétně to bylo ve 22:48 hodin.

O pouhých devět minut později zde přeletěla další družice. Ta už vyfotila první ohniska. „Pokud vyjdeme z těchto údajů, ke vzniku požáru dochází pravděpodobně mezi 23. hodinou a půlnocí,“ sdělil pro deník MF Dnes ředitel České informační agentury životního prostředí Cenia Miroslav Havránek. Právě on zveřejnil studii se satelitními snímky, se kterou policisté pracují během svého vyšetřování.

Ta dále uvádí, že v okamžiku, kdy družice oblast poprvé vyfotila, měl požár rozlohu zhruba osmi až deseti táborových ohňů. Po hodině už se značně rozrostl a na druhé straně Malinového dolu měl mít rozlohu až šedesátky táboráků. V nedělních 10:15 už byl o velikosti zhruba 300 táboráků. K šíření ohni napomohlo hlavně spadané suché listí i silný vítr, který plameny rozdmýchal.

„Asistujeme Policii ČR při vyšetřování požáru přímo v terénu. Naši pracovníci se účastnili obhlídky místa, kde předpokládáme, že ten požár vznikl. Spolupracovali jsme třeba na zajišťování stop, které se v tom místě nacházejí,“ popsal pro CNN Prima NEWS mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Co stálo za požárem?

Policisté zároveň šetří, jak byl oheň vůbec způsoben. Podle dostupných informací se přiklání k hypotéze, že je důvodem lidský faktor. „Prohledáváme území znovu se skupinou německých a českých kriminalistů, které doprovázíme. Vzpomínám si na událost, kdy na jaře opilí Němci zapálili petardou či pyrotechnikou kus lesa jinde. Zatím nemůžeme vyloučit, že si někdo rozdělal oheň někde pod skalním převisem, odhodil cigaretu, ani to, že třeba odpálil raketu z parkoviště. Vzdálenostně, když o tom budu přemýšlet, by do místa, kde začalo hořet, také mohla doletět,“ sdělil MF Dnes strážce národního parku Václav Sojka.

Samotná pyrotechnika má být pro policisty spíše vedlejší a nepříliš pravděpodobnou. Spíš vidí jako reálnější variantu to, že si v lese někdo zapálil oheň nebo zde odhodil zapálenou cigaretu. Policisté už oznámili, že případ požáru v Národním parku České Švýcarsko nešetří coby nedbalost, ale jako obecné ohrožení.

Do samotného místa požáru je stále vstup zakázán, stejně jako do soutěsky nebo k Velké i Malé Pravčické bráně. Policisté oblast hlídají.

Oheň v Českém Švýcarsku se podařilo uhasit až po 20 dnech. Jde o nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky. Podle hasičů už nikde viditelný oheň není, ale varují, že někde mohou stále být skrytá ohniska. Ta mají hlídat dobrovolní hasiči.

Tagy:
požár satelit oheň Česko pyrotechnika Hřensko Policie České republiky umělá družice Národní park České Švýcarsko táborový oheň sbor dobrovolných hasičů Tomáš Salov