Policie zpřísňuje o prázdninách silniční kontroly. Kde si musí řidiči dávat pozor?

Češi vyrážejí na dovolenou. (Ilustrační foto)

Ředitel dopravní policie Jiří Zlý v pořadu Nový den

Letní prázdniny začaly a Češi vyrážejí na dovolenou. S tím souvisí i zvýšený provoz na silnicích. Policisté proto zahájili preventivní akce, které mají zabránit nehodám a dopravním kolapsům. Dohled nad provozem zvýší zejména na hlavních tazích. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Sérii bezpečnostních a preventivních akcí policie zahájila už ve čtvrtek 30. června. Svou přítomností na hlavních dopravních tazích chce přispět ke zklidnění situace. „Prázdniny znamenají zvýšený pohyb na cestách, a to jak z hlediska vozidel, cyklistů, tak i chodců. Česko je vysoce tranzitní zemí. Přes naši republiku projíždí zahraniční turisté, kteří směřují na jih, východ či západ Evropy. Doprava na hlavních tazích, zejména na dálnicích, exponenciálně vzrostla,“ uvedl Zlý.

Část dálniční policie se podle jeho slov zaměří zejména na plynulost provozu na hlavních dálničních tazích, zbylá část dopravních policistů na silnice prvních tříd. „Soustředíme se také do míst rekreačního provozu turistických center,“ informoval ředitel dopravní policie. Do akcí, které potrvají do konce léta, se zapojili také policisté z pořádkové služby či cizinecká policie. „Spolupracujeme také s dalšími složkami,“ doplnil.

Právě začátek července patří podle Zlého k těm nejrizikovějším obdobím. Proto se budou policisté soustředit především na dodržování rychlostních limitů. „Právě nepřiměřená rychlost je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod,“ varoval Zlý. Dále budou strážci zákona věnovat velkou pozornost způsobu jízdy.

Dělejte přestávky a doplňujte tekutiny

„Budeme dbát na plynulý provoz a na jízdu v jízdních pruzích. Je to častý nešvar na silnicích. Řidiči zbytečně nadužívají levé jízdní pruhy a tím samozřejmě porušují zákon. Dále se zaměřujeme na technický stav vozidel či užívání bezpečnostních pásů. Jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod je nevěnování se řízení, a to zejména souvisí s používáním telefonu za jízdy,“ upřesnil ředitel dopravní police to, co budou policisté dále kontrolovat.

Co řidiči často podle něj také podceňují, jsou rizikové faktory, které se zvlášť v letním období vyskytují. „Únava z vysokých teplot hraje důležitou roli. Extrémně vysoké teploty mají velký vliv na psychiku člověka a jeho soustředěnost. Může proto dojít k omezení jeho řidičských schopností například tím, že nezvládne projet zatáčku anebo může dojít k mikrospánku. Důležité proto je být při cestování řádně odpočinutý. Dělat si časté přestávky a mít ve vozidle dostatečné množství tekutin a pohonných hmot,“ uzavřel Zlý.

Tagy: