Politický rozklad na Slovensku. Končí i ministr z úřednické vlády, vydržel jen dva měsíce

Ivan Šimko

Úřednický ministr na Slovensku končí

Krize politické scény na Slovensku pokračuje. Nově končí dokonce i úřednický ministr vnitra Ivan Šimko. Důvodem jsou jeho spory s vedením policie. Ve funkci vydržel pouhé dva měsíce. Slovensko má přitom za poslední tři roky již čtvrtého premiéra a zažilo mnoho výměn na ministerských postech.

O konci Šimka na postu ministra vnitra, který zastával již před zhruba dvaceti lety, je již rozhodnuto. Potvrdil to premiér Ľudovít Ódor po schůzce s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Právě úřednický premiér má převzít vedení resortu vnitra, protože na Slovensku nemůže vláda bez důvěry nové ministry v parlamentu nominovat.

„Kamenem úrazu je, že důvěra mezi ministrem vnitra Ivanem Šimkem a širokým vedením policie během uplynulých týdnů popraskala natolik, že se ji i přes velké úsilí paní prezidentky i mého a intenzivní jednání nepodařilo obnovit,“ komentoval během středy šéf úřednického kabinetu. Citují ho slovenská média v čele například s deníkem Pravda.

Celý spor vyvrcholil, když Šimko přišel s myšlenkou, že policie má patřit pod kontrolu politiků. Hojně o tom psal na sociální síti Facebook.

„Tato ozbrojená a represivní struktura si jistě nemůže dělat, co se jí zachce. To se děje jen v policejním státě. V demokratické společnosti musí být donucovací moc státu pod velmi přesně ustanovenou, ale účinnou, kontrolou politické moci. Protože jen politika, ne policejní důstojníci, předstupují pravidelně před voliče a skládají jim účty za svoji činnost,“ napsal například před dvěma týdny dnes už končící ministr.

Priznám sa, že mi od počiatku nebolo jasné, čo sa malo na mysli pod tým, keď sa začalo hovoriť o tom, ako sa rozviazali...

Posted by Ivan Šimko on Sunday, July 2, 2023

Buď odejde ministr, nebo vedení policie

Těmito a dalšími podobnými výroky naštval vedení slovenské policie v čele s jejím prezidentem Štefanem Hamranem. Kromě toho ministr také kritizoval postup vyšetřovatelů při medializovaném případu úkladné vraždy ženy v Dubnici nad Váhom.

Ódor během středy řekl, že tyto výroky posloužily jako „poslední kapka“, přičemž kdyby problémem byl jeden facebookový status, tak by Slováci „o této kauze neslyšeli“. „Situace se za dva měsíce dostala do takového bodu, že si široké vedení policie řeklo, že odchází. Nebylo to dáno jako ultimátum,“ popisoval úřednický premiér.

Na stole měly být varianty, že buď skončí Šimko coby ministr, nebo odejde až dvacítka příslušníků vedení policie, Národní kriminální agentury (NAKA) a také policejní inspekce. Prezidentka s premiérem zvolili první možnost.

Kontrola policie jako citlivé téma

Na Slovensku je otázka politické kontroly mimořádně citlivým tématem. Poslední tři roky, tedy od konce vlády Směru-SD, v jehož čele už řadu let stojí několikanásobný expremiér Robert Fico, zahájili policisté řadu vyšetřování, v nichž figurují významní politici, soudci či podnikatelé s vazbami na dřívější vysoké politické představitele. Mezi zadrženými byl v jednu chvíli i Ficův spolupracovník a exministr vnitra Robert Kaliňák.

Sám Fico tvrdí, že tato policejní vyšetřování jsou účelová či politicky motivovaná. Expremiér navíc policistům hrozí, že pokud se vrátí k moci, může jim sáhnout na výsluhy. O situaci kolem Fica nedávno v rozhovoru pro CNN Prima NEWS hovořil slovenský investigativní novinář Marek Vagovič. „Na tiskových konferencích vyhrožují nejen vyšetřovatelům, prokurátorům a soudcům, ale i novinářům včetně mě a jiných. Posílají hrozné vzkazy a konspirují. Mám pocit, jako by vytěsnili to, kvůli čemu odešli a vyvodili politickou odpovědnost,“ řekl na adresu Fica s Kaliňákem novinář.

Jelikož vláda bez důvěry na Slovensku nemůže nominovat nového ministra, musí se některý z členů kabinetu ujmout řízení vnitra. Ódor oznámil, že se vedení resortu nakonec ujme on sám.

Tagy:
policie Slovensko ministr vnitra Zuzana Čaputová Robert Fico důvěra Marek Vagovič Štefan Hamran SMER - sociálna demokracia Ľudovít Ódor Ivan Šimko