Jurečka shání miliardy pro své plány. Nejdřív najděte úspory, vzkazuje mu Stanjurův resort

Plány ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) dostávají trhliny. Lidovecký politik by totiž rád prosadil zvýšení slevy na děti nebo slevu na sociálním pojištění pro rodiny s dvěma a více dětmi. Ministerstvo financí však Jurečkovi vzkazuje, že pokud chce podobné věci zavádět, musí najít i adekvátní úspory. Pokud by se například sleva na poplatníka zvýšila o pouhých 100 korun, znamenalo by to zátěž šesti miliard korun.

Jurečka svůj záměr poodhalil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Podle něj je jeho první prioritou zvýšení slevy na děti v maximální variantě 2 400 na první dítě, 7 200 na druhé a 14 400 na třetího a každého dalšího potomka. Druhou klíčovou věcí je revize dávek, která by měla pomoci zranitelným skupinám rodičů. Třetí prioritou je sleva na pojistném.

ČTĚTE TAKÉ: Kvalifikovaní Ukrajinci touží po lepší práci. Dělají-li podřadnou, ochuzujeme se, míní Kovanda

Ministr práce tím chce více tlačit na rodinnou politiku. „Chceme, aby stát bral podporu rodičů a dětí jako klíčovou investici do budoucna. Všichni se bavíme o tom, že potřebujeme dopravní infrastrukturu, dálnice, železnice, vysokorychlostní internet, tak ještě nad tím má být to, pro koho to máme dělat,“ řekl Jurečka v rozhovoru.

Klíčem k úspěchu ale pro něj bude financování návrhu. „Znovu říkám, že pokud máme 159 miliard korun na investice do dopravy, nevidím důvod, abychom neměli 8,5 miliardy korun na podporu těch, kteří investují do budoucnosti tím, že vychovávají naše děti. Myslím si, že je toto naprosto klíčová věc,“ řekl ministr práce.

Zatím ale nenachází pochopení u ministerstva financí. V současné době totiž probíhají vyjednávání o podobě státního rozpočtu na příští rok. Z dřívějších vyjádření Zbyňka Stanjury je zatím jisté, že na velké rozdávání jednotlivým resortům to nevypadá. „Ministr Stanjura již v minulosti upozornil na to, že pokud by někdo z vládních kolegů navrhoval valorizaci slevy na dani nebo na pojistném, musí zároveň navrhnout trvalou úsporu minimálně ve stejném rozsahu,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí Gabriela Krušinová.

Podle ní je navíc část Jurečkova návrhu významně nákladná. Pokud by se daňová sleva na poplatníka zvýšila jen o 100 korun měsíčně, za rok by to znamenalo šest miliard méně na inkasu daně z příjmu fyzických osob. „Takovou úsporu výdajů by pak bylo třeba někde najít,“ dodala.

Stanjura pod palbou za skrytý rozpočet

Ministr financí je pod kritikou odborné veřejnosti kvůli svému scénáři neprojednávat státní rozpočet na příští rok transparentně. Letos chce ministerstvo tajit rozpočtové rámce, které mají jednotlivé resorty. Stanjura chce celý návrh představit až těsně předtím, než půjde materiál na vládu.

„S kritikou, že máme snižovat deficity rychleji, nemám problém. Politická realita ale je, že k tomu neexistuje většina ani v jedné komoře Parlamentu. Jasně, můžu na 2025 navrhnout deficit třeba 170 miliard korun, prohrát při jeho prosazování a pak chodit a alibisticky říkat ‚já chtěl šetřit víc',“ uvedl Stanjura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výdaje na výsluhy policistů či vojáků jdou do miliard a prudce rostou. Experti radí propouštět

Ministerstvo financí pro CNN Prima NEWS uvedlo, že se nejdůležitější zákon roku nachází v technické fázi, během které se nezveřejňují detaily. Na konci srpna bude ze strany ministerstva financí zveřejněn finální návrh rozpočtu na rok 2025 pro jednání vlády a do konce září i konečný, vládou schválený návrh určený pro Poslaneckou sněmovnu. „Aktuálně k přípravě rozpočtu na rok 2025 probíhají jednání, jejichž průběh nebudeme komentovat,“ řekla mluvčí resortu Gabriela Krušinová.

Tagy:
Marian Jurečka rozhovor politika rozpočet Zbyněk Stanjura vláda Ministerstvo financí České republiky Poslanecká sněmovna ČR vládní politika