Cena elektřiny míří přes obávanou hranici. Je správný čas na fixovaný tarif?

Vyúčtování cen energií přichází.

K věci (212)

Odborníky překvapuje letní nárůst ceny elektřiny. Zatímco před koncem topné sezony stála energetická komodita téměř 70 eur za MWh, nyní překračuje hranici 100 eur (přibližně 2 500 korun). Energetické společnosti před tímto vývojem varují a tvrdí, že cena se na podobné úrovni může pohybovat. To je nepříjemná zpráva zejména pro spotřebitele, kteří si už zřejmě nebudou užívat výhodných nabídek na trhu.

Cena elektřiny byla v posledních letech velmi citlivá na sebemenší vlivy a výkyvy. Na burze například po začátku ruské agrese na Ukrajině vystřelila až k hranici 1 000 eur za MWh. Od té doby ale setrvale klesala až k únorovým 70 eurům za MWh.

ČTĚTE TAKÉ: Spor lidovců a ODS pokračuje. Skopeček chce do Jurečkova zákona dostat výpovědi bez důvodu

Současný nárůst můžeme přičíst zejména vyšší poptávce po elektrické energii z důvodu vysokých teplot. „Pro trh je to spíše překvapení. Nestalo se nic zásadního, co by mělo s cenou takto hnout, ale pravděpodobně došlo ke kombinaci několika událostí. V horkém počasí je určitě větší poptávka po elektřině, dopad může mít i odstávka zařízení na LNG v americkém Texasu a na trh působí i nejistota ohledně tranzitu plynu přes Ukrajinu,“ řekl vedoucí tradingu společnosti Tedom energie Jakub Suchý.

Podle Suchého může za růstem cen elektřiny stát také panika obchodníků. Ti se totiž mohou obávat dalšího zdražování kvůli vysoké poptávce. „Všichni nakupují, protože se bojí růstu cen, a tím způsobují ještě větší růst cen. Před zimou nikdo nechce riskovat, že by nakoupil příliš málo, příliš pozdě a příliš draze. Pokud jde o plyn, zásobníky už jsou skoro plné,“ dodal Suchý.

Spotřebitele by v současné době neměl strmý nárůst cen elektřiny děsit. Konečná cena v tarifech se totiž odráží i ze zpětných nákupů v minulých letech. Případné zdražování by se jim na faktuře projevilo až v příštím roce.

V současné době jsou nejvýhodnější měsíční fixace. Pokud by ale některý ze spotřebitelů chtěl jistotu i do zimních měsíců, tak se obecně doporučuje sáhnout ke krátkým ročním fixacím.

Dlouhodobé fixace se nemusí vyplatit

Přesto může být letní nárůst ceny pro někoho varováním. Odborníci už delší dobu zmiňují, že je stále nejvhodnější čas na fixované produkty. „Společnosti se bojí dalších poklesů a obávají se, že by s tím mohli lidé kalkulovat a vyčkávat. Fixace znamená pro firmy jistotu příjmu a že zákazník nebude měnit dodavatele. Vývoj na trzích může být dál ve znamení klesajících cen. V minulosti jsme upozorňovali, že pokud si chtějí lidé fixovat energie, ať to činí na krátké časové období. Pokud někdo před rokem zafixoval elektřinu na tři roky, je v nevýhodné pozici a platí dramaticky vyšší ceny než nyní,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Před dlouhou fixací varuje i analytik XTB Jiří Tyleček. „Vždy se vychází z aktuální situace na trhu. Pokud bychom si vzali fixaci na tři roky, bude výhledově cena elektřiny nižší než teď. Je to tedy nevýhodné,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obědy v Česku dál zdražují. Restaurace se chtějí „zahojit“, ceny naráží na strop, míní experti

Tagy: