Fiala o svátcích připomněl tradice, Schillerová s pomlázkou varovala muže. Co vzkázali další?

Premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně poslanců hnutí ANO Alena Schillerová

Politici slaví Velikonoce

Velikonoční svátky jsou příležitostí strávit čas s rodinou a nejbližšími i pro české politiky. Třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) slaví tuto dobu v kruhu rodiny. Na sociálních sítích se pochlubil fotkami „v kompletní sestavě“. Další politické špičky se účastnily bohoslužeb a připomněly také duchovní rozměr Velikonoc a jiní popřáli pěkné svátky z prosluněné pláže. Kromě toho zazněl také apel na koledníky, aby jejich oslava svátků nezpůsobila jiným nepříjemné chvíle.

Výjimku v tradicích připomněla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Chlapi, pozor. Letos je přestupný rok, takže chodíme i my,“ pronesla ve videu na sociální síti TikTok s pomlázkou a košíkem v ruce.

ČTĚTE TAKÉ: Jestli Kalousek založí novou stranu, bude to obrovská chyba, varuje Pekarová

Tradice spojené s Velikonocemi si nenechal ujít ani ministr vnitra Rakušan. „Takže už jen dodělat pentle, nařídit budík a ráno můžeme s klukama vyrazit. Myslím, že nehrozí, že by šlehali někoho, kdo si to nepřeje. Jednak jsem jim to už vysvětlil a taky jim starší příbuzní upletli něco, s čím se bude jen těžko manévrovat,“ uvedl již na Boží hod velikonoční.

V pondělí se pochlubil fotkou přímo ze zahrady v kruhu rodiny a s pomlázkou. „Tak dneska už naostro a v kompletní sestavě. Veselé Velikonoce,“ popřál.

Premiér Petr Fiala (ODS) slavil rovněž svátky v kruhu rodinném. Během volna se účastnil bohoslužby, která se odehrála v sobotu večer v brněnské katedrále na Petrově. „Bylo krásné jarní počasí, což jsme všichni ocenili, protože se tradičně začíná venku před kostelem svěcením velikonočního ohně. Ať už prožíváte Velikonoce jakkoli, přeji vám krásné a klidné sváteční dny!“ napsal v příspěvku na sociální síti X.

Zdravici ze zahraničí poslal do Česka předseda hnutí ANO Andrej Babiš (ANO), který si užívá sváteční dny u moře. „Přeji vám klidné svátky a spokojené Velikonoce v kruhu vašich nejbližších, přátel a rodiny a hodně zdraví. Užijte si to,“ pozdravil během plavání bývalý premiér.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyrazil při příležitosti svátků na návštěvu do Karlovarského kraje. Velikonoční pondělí však trávil sportovněji – ve skateparku. „Veselé Sk8toNoce,“ napsal na svém Facebooku a příspěvek doprovodil fotkami se svou rodinou.

Klidné velikonoční svátky popřál lidem i prezident Petr Pavel, a to již ve čtvrtek. Učinil tak neobvykle s „hlavou v oblacích“, tedy z kabiny vyhlídkového letadla.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) společně s přáním pěkných Velikonoc připomněla, že „NE znamená NE i při pomlázce“.

„Tradice jsou krásná věc a k naší kultuře patří. Je ale důležité, aby jejich oslava byla dobrovolná a nikomu nezpůsobovala trápení. Řešení je jednoduché. Nedělat nic, s čím druhý nesouhlasí. A užít si Velikonoce tak, aby si je s námi mohli užít i všichni ostatní. Tak požehnané svátky a hodně radosti,“ uvedla na sociálních sítích.

S fotografií u deskové hry se na sociálních sítích s přáním přidal také předseda SPD Tomio Okamura. „Přeji hezkou velikonoční neděli. Co děláte vy?“ napsal Okamura. Vedle toho šéf lidovců Marian Jurečka vyzval muže, aby vstali a vysloužili si barvené vejce nebo čokoládového zajíčka. Nezapomněl však ani na ženy: „Ať jsou stále svěží, zdravé a krásné,“ uvedl na Facebooku.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se svěřila, že zkoušela s manželem smlouvat, aby ji nepoléval. „Ač je to tady na Slovensku tradice... U nás ve Svitavách vždycky holky polévaly kluky… levnou voňavkou. Shoda panuje na pomlázce, i když přiznávám, že ani to nepatří mezi moje nejoblíbenější tradice,“ sdělila předsedkyně TOP 09.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kroje, tanec i slivovice. Poslanci si ve Sněmovně připomněli starý zvyk

Tagy: