Poptávka po obnovitelných zdrojích stoupá. Je to jako krmit tygra myšmi, reaguje expert

Co na to vaše peněženka 5.10.2022

Tepelná čerpadla, solární panely nebo zateplování nemovitostí. Po tom všem poptávka neustále stoupá. Podle předsedy spolku Realistická energetika a ekologie Jaroslava Čížka ale není možné, aby tyto obnovitelné zdroje v budoucnu nahradily fosilní paliva.

„Rozvoj obnovitelných zdrojů nic nevyřešil a nic nevyřeší. Obnovitelné zdroje nám nikdy nemohou přinést to, co potřebujeme na udržení této společnosti. Vycházejí ze zdrojů energie vydávané sluncem, což je v průměru na nějakých 300 wattů na m². To jsou tři stowattové žárovky nebo 6 zápalek,“ vypočítává rozdíl Čížek a dodává, že efektivita fosilních zdrojů je řádově daleko vyšší. „Když necháte volně hořet naftu, tak výkon na metr čtvereční bude 1,2 megawattu, což je 4 000násobek. Je to, jako kdybyste začali dospělého tygra krmit myšmi – pojde.“

Podle Jiřího Koželouha, vedoucího energetického programu Hnutí DUHA, jsou ale obnovitelné zdroje do budoucna zárukou stabilních cen. „Solární panely může mít každý dům přímo u sebe na střeše, bylo by možné tvořit komunitní energetiku. Obce, školy, nemocnice tak mohou mít dodávky, jejichž cena nebude zasahována růstem nebo poklesem na trhu,“ vysvětluje.

Jedním z největších problémů obnovitelné energie je ukládání jejích přebytků. Podle Čížka by náklady na jeden den bateriových uložišť vycházely absurdně neekonomicky. „Bylo by to 5 bilionů korun. To je celé české HDP,“ vypočítal.

Ukládání přebytečné energie do bateriových uložišť ale není jedinou možností, kde ji skladovat. „Existují i jiné, například výroba vodíku. Tyto technologie jsou sice drahé, ale postupem času budou stále dostupnější,“ domnívá se Koželouh.

„Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Až naši energetickou základnu diverzifikujeme (kombinace obnovitelné energie a fosilních paliv pozn. red.), zjistíme, že najednou máme duální energetiku, a ta je drahá. Zálohování je drahé, nic není zadarmo. Není to jako říct: ,Dědečku dojdi do sklepa pro uhlí,‘“ uzavírá Čížek.

Tagy:
elektřina energie zemní plyn energetika energetická krize Jaroslav Čížek Co na to vaše peněženka obnovitelný zdroj Hnutí DUHA