Populární kryptoměnová burza FTX kolabuje. Bitcoin padá, investoři se bojí paniky

Letos již dost ochromený kryptoměnový trh se znovu otřásá v základech, kdysi populární burza FTX se totiž řítí směrem k bankrotu. Společnost pozastavila výběry a údajně dluží klientům osm miliard dolarů (196 miliard korun). Kolabující firmu měla převzít konkurenční burza Binance, z převodu ale sešlo. Kryptoměnový trh tak zachvátila panika.

Od prvního dne roku letos kryptoměnový trh průběžně slábne. Bitcoin se v lednu obchodoval za bezmála 50 tisíc dolarů, od té doby ale jeho cena klesala. V týdnu pak propadla až pod 16 tisíc dolarů (méně než 400 tisíc korun). Za poslední dny tak odeps v přepočtu zhruba sto tisíc korun. Proč?

Globální trhy si kvůli inflaci, válce a dopadům pandemického tištění peněz prochází těžkým obdobím. Kryptoměny to tradičně odnášejí v první linii. Nynější panika kolem digitálních mincí se ale týká výhradně tohoto nevypočitatelného sektoru. Jedna z populárních burz s názvem FTX, která má sídlo na Bahamách, ale založil ji Američan Sam Bankman-Fried, totiž kolabuje.

Vyšlo najevo, že firma nemá potřebnou likviditu a nedokáže v případě výběru vyplatit všechny svoje klienty. V rozpočtu má FTX látat díru o objemu osmi miliard dolarů. Burza pozastavila výběry a nadále čelí hrozbě soudního vyšetřování a bankrotu.

Situaci měla zachránit největší kryptoměnová burza Binance, která se v úterý nabídla, že FTX vezme pod svá křídla. Jenže z převodu ve středu nakonec sešlo, čímž dala Binance světu najevo, že průšvih FTX je tak obrovský, že ho ani takový gigant nemůže kompenzovat.

Kontroverzní pozastavení výběrů

Samotné pozastavení výběrů je ve světě kryptoměn velmi kontroverzní a naneštěstí stále častější krok. Je to stejné, jako kdyby komerční banka zakázala svým klientům vybírat peníze. K pozastavení výběrů přistoupila letos před bankrotem také platforma Celsius. Po problémech FTX teď ke stejnému kroku svolila také společnost Crypto.com. Ta přitom patří mezi marketingové giganty a kdysi inzerovala na mistrovství světa v hokeji nebo Super Bowlu.

I kryptoměnový pořad Krypta na CNN Prima NEWS proto vždy radí, že kryptoměny je zapotřebí mít v bezpečí na hardwarových peněženkách, jinak o ně může člověk snadno přijít.

Na aféru FTX reaguje kryptoměnový trh v čele s bitcoinem poklesem. Spíše než krátkodobého pádu ceny se investoři bojí plošné paniky a ztráty důvěry v kryptoměnový sektor. Majitel FTX Bankman-Fried byl totiž výraznou osobností světa digitálních mincí a některá média ho kdysi srovnávala i s takovou investorskou persónou, jakou byl a je Warren Buffet.

Tagy:
dolar finance kolaps burza Bitcoin kryptoměna úpadek investor kryptoměny FTX