Porodnost celé Evropy trumfují hned tři země světa. Vedle 172 Indů se narodí jeden Čech

Každé čtyři minuty se na světě narodí zhruba tisíc dětí. I když se experti neshodnou, kdy se globální populační růst zastaví, jisté je, že ještě v příštích několika dekádách bude obyvatelstvo Země bobtnat. Pro fanoušky evropského kontinentu to ale bude smutný pohled, otěže populačního pelotonu totiž dávno masivně přebrali Asiaté a Afričané.

Už letos bude na světě osm miliard lidí. Do konce století nás může být podle projekce OSN i přes 11 miliard. Podle jiné teorie se naopak populační křivka brzy zlomí a na světě zůstanou jen čtyři miliardy lidí. Tak či tak počet obyvatel Země v současnosti exponenciálně roste. Každé čtyři minuty zamrká v nemocnicích po celém světě poprvé na svět tisíc novorozenců.

Jak ale vypadá taková příští tisícovka lidí, která doplní světovou populaci? Jsou v ní sice zastoupené děti z celé zeměkoule, ale velmi nerovnoměrně. Z příští tisícovky novorozenců bude jen 52 z Evropy, pouhých pět z Oceánie a 106 z Jižní a Severní Ameriky. Docela jinak budou mít napilno v porodnicích v Asii a Africe. V příští tisícovce dětí bude 326 Afričanů a 511 Asiatů.

Čínský tygr pelichá

Že je asijský kontinent již delší dobu na špici populačního závodu, není překvapením. Už to ale dávno není Čína, kdo běží na prvním místě. V počtu nových dětí se před ní již dostala země, která ji brzy vystřídá i na pozici nejlidnatější země planety – Indie.

Mezi hlavní důvody této rošády patří dřívější čínská politika jednoho dítěte a také zlepšující se ekonomická situace země, která vždy zákonitě vede ke snížení počtu dětí v rodině. Což je ostatně nejlépe patrné v Evropě, která v podstatě vlivem vlastního blahobytu vymírá.

Každé čtyři minuty se narodí zhruba 172 Indů, zato Číňanů „jen“ 103. V populačním kontextu si špatně nevedou ani jiné země Asie. V příští tisícovce novorozenců bude 47 dětí z Pákistánu a 31 z Indonésie.

Nigérie předčí celou Evropu

Již delší dobu se mluví také o skokovém nárůstu obyvatel Afriky. Potvrzuje to zejména gigant Nigérie. Již dnes tam žije přes 200 milionů obyvatel, experti ale mluví o tom, že do konce století může africká země stanout na druhém místě populačního žebříčku. Z hlediska novorozenců je Nigérie třetí nejrychleji rostoucí zemí světa, každé čtyři minuty se tam narodí 57 dětí.

Když člověk porovnává globální data, přijde na pikantní fakt, že samotná Nigérie už teď předčí porodnost celé Evropy (pochopitelně stejně jako Čína a Indie). Teprve při porovnávání jednotlivých států ale vyjde najevo, jak malou roli budou Evropané v budoucím světě hrát.

V příští tisícovce novorozenců bude například pouze deset Rusů, šest Němců, šest Francouzů a pět Britů. Doplní je jediný Čech. Vyplývá to ze statistického souhrnu The World Factbook, který zpracovává americká tajná služba CIA.

Spojené státy se snaží s populačním úpadkem Západu bojovat zuby nehty. Každé čtyři minuty se narodí 30 lidí z USA. Hegemonem Jižní Ameriky je pak bezkonkurenčně Brazílie, kde se za 240 sekund narodí 22 lidí.

Tagy: