Poslanci nezavrhují povinné odvody. Neznamenají vojnu ani válku, tvrdí

Povinné odvody jsou k diskusi. Na takovém závěru se napříč politickým spektrem shodují poslanci, které oslovila redakce CNN Prima NEWS. Zákonodárci zdůrazňují, že povinné odvody jsou ale jen administrativním krokem a nesmí se zaměňovat s povinnou vojenskou službou.

Debatu o zavedení administrativních odvodů do armády nedávno otevřel prezident Petr Pavel. Také část poslanců si myslí, že taková diskuse je na místě, zejména s ohledem na dění na Ukrajině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co znamenají „Pavlovy odvody“ a kdy by museli jít bránit Česko civilisté?

„Povinné odvody mají skutečně nějakou konotaci ve společnosti z dob minulých a nikdo nechce strašit, že něco takového opět nastane. Na druhou stranu armáda musí mít k dispozici informace, v jakém stavu je společnost a s kým může počítat,“ řekl CNN Prima NEWS šéf zahraničního výboru a člen výboru pro bezpečnost Marek Ženíšek (TOP 09).

„Je jen otázkou, zda je lepší odvody dělat skrze stávající registry, anebo jestli naopak nepřistoupit k aktivnímu hlášení, které by napomohlo trochu nutit přemýšlet nad tím, že jsem vlastně branec a mám na to být připravený. To je naprosto legitimní argument, o kterém bych se bavil,“ zdůraznil Ženíšek.

Podle šéfa výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) je potřeba zásadně rozlišovat administrativní odvody a základní vojenskou službu. „To se často plete. Odvod znamená, že stát si zmonitoruje bojeschopné muže, jejich vzdělání, schopnosti a tak dále. Ale to neznamená, že obnovíme vojenskou službu, že lidé budou rok nebo dva zavřeni v kasárnách a budou podstupovat výcvik,“ podotkl Benešík.

Rakušan: Je to ku prospěchu státu

„Jsem pro to, abychom měli naše muže zmonitorované, možná i část žen. Abychom věděli, jakou mají kvalifikaci, zdravotní stav, a kolik z nich, kdyby došlo k brutální krizové situaci, by mohlo bránit vlast,“ míní Benešík. Ženíšek dodal, že se často zapomíná na to, že branná povinnost platí i bez ohledu na to, jestli budou odvody, nebo nebudou.

Zákon říká, že branná povinnost platí pro všechny muže a ženy od 18 do 60 let a že v případě stavu ohrožení nebo válečného stavu by rozhodla vláda, jaké ročníky či kvalifikace by k odvodům přizvala. Odvodové řízení, při němž by se do vojenské činné služby povolávali vybraní občané ČR, slouží nicméně pouze k doplnění zálohy ozbrojených sil.

S administrativními odvody by souhlasil i člen bezpečnostního výboru Petr Sadovský z opozičního hnutí ANO. „Pokud by se jen zmapovalo, kdo může jít do boje, tak jsem pro. To není nic proti ničemu. Zkrátka bychom měli přehled, kolik je bojeschopných mužů,“ řekl CNN Prima NEWS Sadovský. Podle něj ale bude mít vláda velký úkol, aby vše dokázala lidem vysvětlit a ujistit společnost, že se není čeho obávat.

Také podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsou povinné odvody téma k diskusi. „Nezaměňoval bych to s povinnou vojenskou službou. Tohle je jen informace státu, kolik lidí je schopno být v případě nějakého ohrožení mobilizováno. Myslím, že tenhle administrativní odvod, mít seznam lidí, kteří jsou schopni vojenské služby, je ku prospěchu každého státu,“ sdělil CNN Prima NEWS Rakušan.

Čeká na stanovisko ministerstva

Předseda výboru pro bezpečnost a člen branného výboru Pavel Žáček (ODS) chce počkat na stanovisko generálního štábu a ministerstva obrany.  „Vykopl se nějaký balón. Obecně podporuji, že se tím musíme zabývat. Není to věc, kterou si vymyslel náčelník generálního štábu, je to něco, co jsem zaslechl i během diskusí na půdě NATO, dnes jsou takové diskuse velmi košaté. Je zřejmé, že takové věci musíme řešit,“ komentoval Žáček.

Benešík dodal, že doufá, že v České republice zůstane jen u zmiňované administrativy. „Doufám, že v České republice nikdy nedojde k tomu, jak je to dnes na Ukrajině. Je to stav nejvyšší nouze a ohrožení. Ale stát má mít přehled o tom, kdo je schopný boje. Válka dnes není jen o tom, že jezdíte v tanku a střílíte. Potřebujete zázemí, ženisty, kopat zákopy, dnes to neděláte lopatkou, stavět mosty, IT specialisty. Není to o tom, že vás někam postaví s kvérem,“ uvedl.

„Válečné konflikty dnes ukazují, že rozhoduje především připravenost a počet záloh. Vidíme to u Ukrajinců. Ale samozřejmě chápu, že nikomu se nechce lidi strašit, že by se něco mohlo stát. Ale otevření té debaty je důležité a ještě nás to čeká. A je nutné říct, že odvody neznamenají hned válku,“ doplnil Ženíšek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaký je pohled na administrativní odvody

Tagy: