Poslední šance zažádat o paušální daň. Částky se opět mění, podívejte se, komu se vyplatí

Paušální daň se pro letošní rok zvyšuje.

Živnostníci a podnikatelé mají do středy poslední možnost přihlásit se letos k paušální dani. Další příležitost budou mít zase až v příštím roce. Paušální daň prošla po přijetí konsolidačního balíčku změnou, která se dotkne zejména těch s nejnižšími příjmy. Komu se nejvíce vyplatí a pro jaké profese je vhodná?

Také letos mohou osoby samostatně výdělečně činné vstoupit do režimu paušální daně. Poslední možnost k tomuto kroku ovšem končí ve středu 10. ledna. Letos došlo k významným změnám, které má na svědomí vládní konsolidační balíček. Ten zvyšuje odvody živnostníkům, kteří mají roční příjmy do jednoho milionu korun. „Těmto lidem vzroste platba téměř o 21 procent. Živnostník v prvním pásmu, který letos odvedl paušální daň v celkové výši necelých 75 tisíc korun, tak zaplatí v příštím roce takřka 90 tisíc korun,“ řekl pro CNN Prima NEWS daňový poradce z kanceláře Rődl & Partner Štěpán Kuba.

Ve zbývajících dvou pásmech dochází k navýšení paušální daně o pět procent. A komu se skutečně vyplatí? U paušální daně velmi záleží na výdajích. Pokud máte výdaje ve výši 80 procent, tak se nejvíce hodí pro profese v zemědělské výrobě, lesním a vodním hospodářství a pro řemeslníky s příjmy okolo 1,3 milionu korun. „Pro poplatníky s paušálními výdaji ve výši 60 procent je možné tvrdit, že se paušální daň vyplatí při ročních příjmech v rozmezí 650 tisíc až dva miliony korun,“ řekl dále Kuba.

Pro daňové poradce, advokáty či auditory se 40procentními výdaji se paušální daň vyplatí v rozmezí 433 tisíc až dva miliony korun. Podle Kuby se výdaje ve výši 30 procent hodí při příjmech nad 400 tisíc korun. „Zde k překlopení výhodnosti nedochází vůbec,“ uvedl Kuba s tím, že se jedná například o příjmy z nájmu obchodního majetku.

Kolik budou živnostníci platit?

Jak již bylo řečeno, letos si za paušální daň připlatí zejména ti, kteří mají příjem do jednoho milionu korun. Státu totiž odvedou 15 480 korun navíc. Měsíční odvod se zvyšuje na 7 498 korun.

Režim Celková paušální platba od roku 2024 Daň z příjmů Pojistné na důchodové pojištění Pojistné na zdravotní pojištění
I. pásmo 7 498 Kč 100 Kč 4 430 Kč 2 968 Kč
II. pásmo 16 745 Kč 4 963 Kč 8 191 Kč 3 591 Kč
III. pásmo 27 139 Kč 9 320 Kč 12 527 Kč 5 292 Kč
Zdroj: Finanční správa

V dalších dvou pásmech rostou částky podstatně méně. Pracovníci ve druhém pásmu zaplatí za rok navíc necelých 9 000 korun, tedy o 745 korun měsíčně více. Třetí pásmo do dvou milionů korun čeká navýšení o 13 668 korun ročně.

Živnostník v režimu paušální daně nemusí podávat daňové přiznání, vést přehledy o příjmech a výdajích, ani podávat přehledy zdravotním pojišťovnám a sociální správě. Na druhé straně nemohou uplatňovat žádné odpočty a slevy jako například odpočet úroků z hypotéky, odpočet na penzijní a životní pojištění či slevu na poplatníka.

Paušální daň může živnostníky odradit, říká ekonom

Letošní vyšší měsíční platby však mohou způsobit, že se celá řada živnostníků a podnikatelů od paušální daně odvrátí, varuje například hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „K určitému odrazení může dojít, protože to nemusí být pro řadu lidí atraktivní. Velmi ale závisí na jednotlivých profesích a konkrétních propočtech. Očekávám ale další pokles zájmu,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Narážel tím na fakt, že zájem o paušální daň nedosahuje dřívějších odhadů. Na začátku spuštění paušální daně v roce 2021 se k ní přihlásilo na 60 tisíc živnostníků. O rok později se počet přihlášených zvýšil na 80 tisíc. Po třech letech od spuštění je přihlášeno necelých 100 tisíc OSVČ. Dřívější odhady ale hovořily o 140 až 150 tisících zájemců. Původní odhad se pohyboval kolem 200 tisíců lidí.

Tagy: