Překvapivá slova Pospíšila: Babiš je silnou politickou váhou, prospěje demokratické volbě

Jiří Pospíšil (TOP 09)

V pátek ráno odevzdal expremiér Andrej Babiš (ANO) přihlášku k prezidentské volbě spolu s 56 podpisy poslanců svého hnutí. Poslanec Aleš Juchelka (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS vzkázal, že lidé budou velmi mile překvapeni tím, jak šéf jeho hnutí povede kampaň. Předeslal, že bude pozitivní. Některé vlastnosti Babiše ocenil i europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09), volit ho ale nebude. Babiše kritizoval mimo jiné za „agrofertizaci“ politiky nebo za jeho komunistickou minulost.

Expremiér je znám svou útočnou rétorikou, to se však v prezidentské kampani podle Juchelky změní. „Babiš byl premiérem pro všechny občany a takto bude pokračovat, i kdyby se stal prezidentem. Dnes to stvrdil, když odevzdal 56 podpisů poslanců, včetně toho mého, a stal se oficiálním kandidátem. Povede velmi pozitivní kampaň, neútočnou. Budeme mile překvapení,“ tvrdí poslanec hnutí ANO.

Následně doplnil, že kampaň nepovede Babiš pouze skrze média, ale i přímo mezi lidmi, kde má podle poslance nejsilnější pozici. Některé přednosti bývalého předsedy vlády ocenil i jeho kritik Pospíšil. „Babiš je silná politická váha a je dobře, že se do kampaně o prezidentský post hlásí silné váhy. Já sám Babiše samozřejmě volit nebudu, kritizoval jsem ho jako premiéra. Na druhou stranu musím uznat, že jako politik je mimořádně aktivní,“ podotkl europoslanec.

Pokračoval s tím, že bude zajímavé sledovat, jak Babišova energie změní celý průběh prezidentské kampaně. „Ostatní kandidáti budou muset vyrazit do ulic a kampaň celkově bude mnohem zajímavější, než kdyby se do ní přihlásili pouze lidé, kteří s politikou nemají žádné zkušenosti, z velké části je neznáme nebo mají škraloupy z minulosti. Což má i Babiš, a výrazně,“ zdůraznil Pospíšil.

Přesto dodal, že je rád, že se do souboje o Hrad přihlásilo co nejvíce kandidátů. „Prospívá to demokratičnosti volby. Ale nebudu zapírat, že jsem stále Babišův kritik. Toho, jak vládl a ‚agrofertizoval‘ českou politiku,“ uzavřel.

Jak se politici staví k možnému zvyšování daní? A kde by měla vláda v krizi hledat peníze do státního rozpočtu? Celou debatu Pospíšila a Juchelky najdete v úvodním videu.

Tagy: