reklama
CNN Prima News potravinová soběstačnost

potravinová soběstačnost

Výpis příspěvků ke štítku „potravinová soběstačnost“

Prouza: Kvóty na potraviny chtějí agrobaroni. Západ plení náš trh, kontruje Fiala

„Čeští agrobaroni nedokáží vyrábět tak efektivně jako zahraniční konkurence, a proto požadují kvóty na potraviny,“ soudí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který diskutoval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s poslancem Radimem Fialou (SPD). Ten předložil pozměňovací návrh o povinných kvótách na české potraviny Sněmovně a ta ho i přes výhrady opozice schválila. Návrh tak putuje do Senátu.

KOMENTÁŘ: Česko na talíři. Když národní socialisté diktují, čím smíme plnit žaludky

Potichu a bez většího zájmu veřejnosti prošla Sněmovnou novela zákona o potravinách, která zákazníkům brutálně omezí výběr jídla na pultech tuzemských obchodů. A také ho zdraží. Už příští rok totiž budou muset někteří prodejci nabízet nejméně 55 procent potravin české provenience. V roce 2028 už to budou téměř tři čtvrtiny. Poděkujme poslancům ANO, ČSSD, SPD, KSČM nebo Trikolóry.

Evropa cíleně likviduje svůj automobilový průmysl. Je to obrovská chyba, tvrdí Hampl

Podle bývalého viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla je chybné, že se evropské politické špičky rozhodly o faktickém opuštění výroby spalovacích motorů. Automobilový průmysl je prý jednou z posledních oblastí, kde měla Evropa obrovskou konkurenční výhodu proti zbytku světa, a to právě díky kvalitním spalovacím motorům. „Takové rozhodnutí je chyba pro Evropu i Českou republiku,“ řekl v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové vysílaném na CNN Prima NEWS.

Švihlíková: Existuje tu silná lobby, aby Češi byli dál levnou pracovní silou pro Němce

Každá normální země chce mít pod kontrolou kritickou infrastrukturu, tvrdí ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní by potravinová soběstačnost měla být základní strategickou osou politiky každé rozumné vlády. Důležitou otázkou je také závislost ekonomiky na Německu, proti níž se u nás vede třicet let marný boj, neboť tady existuje silná lobby, která z ní profituje jak politicky, tak ekonomicky.

Potravinová soběstačnost vede k drahotě a potravinovým lístkům, varují ekonomové

Pětapadesát, nebo pětaosmdesát procent? Nejnovější návrh zní: dvě třetiny potravin na pultech obchodů by mohly mít tuzemský původ. Takovou představu o struktuře potravinové produkce v supermarketech má ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Ekonomové z otevřené diskusní platformy KoroNERV však tvrdí, že snahy o potravinovou soběstačnost jsou drahým a nebezpečným nápadem.

Dvojí kvalita zmizí v roce 2022, řekla poslankyně prosazující kvóty na české potraviny

Pokud se návrh na zavedení povinného podílu českých potravin na pultech tuzemských obchodů povede prosadit, už za dva roky budeme kupovat stejně kvalitní potraviny jako na západě, a ještě ke všemu za přijatelné ceny. I taková slova zazněla v pořadu 360° Pavlíny Wolfové, kde diskutovali poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

PODCAST: Potravinová soběstačnost jako vyhlášení války českým spotřebitelům?

Potravinová soběstačnost. Tohle dvojsloví začalo v posledních dnech hodně silně rezonovat v českém politickém, mediálním i veřejném prostoru. Důvodem je návrh skupiny poslanců, podle něhož by měl být podíl českých potravin v supermarketech v roce 2027 až 85 procent. Je takový návrh politiků populistický? Funguje podobná regulace ve světě a fungovala v historii? Mohou v důsledku takového opatření zdražit potraviny v obchodech? Na tyto i jiné otázky se v prvním díle našeho podcastu nazvaného Postřehy z redakce snaží odpovědět Jakub Němec, Petr Musil a Barbora Zpěváčková.

Komentář: Jezte tady hezky česky. Když politici diktují, co smíte mít na talíři

Mimo světla ramp a jako nůž máslem prošel zemědělským výborem poslanecký návrh, podle kterého by obchodníci museli mít na pultech povinně určitý podíl českých potravin. Příští rok by to byla více než polovina a do sedmi let dokonce pětaosmdesát procent. Výsledkem bude dramatické snížení potravinové bezpečnosti a další růst cen jídla, které už nyní rapidně zdražuje.

reklama