STAN jde do voleb i s potravinovou soběstačností. Ekonomové varují před zdražováním

Potraviny oproti loňsku zlevnily

Soběstačnost podle STAN

Zajistíme větší potravinovou soběstačnost. To ve svém programu před eurovolbami prosazují Starostové a nezávislí. Z takového hesla se ovšem chytají za hlavu ekonomové. Tvrdí, že soběstačnost znamená dražší potraviny.

„Zajistíme větší potravinovou soběstačnost. Chceme podporovat lokální produkci,“ uvedla kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová. Soběstačnost v potravinách je pro Starosty před eurovolbami prioritou číslo čtyři. V detailním programu už hnutí specifikuje, že chce posílit evropskou soběstačnost. Ta je přitom alespoň v základních potravinách více než stoprocentní. Většinu druhů masa si dokážeme v Evropě vyrobit sami, nadprodukční jsme i v másle, sýrech, jablkách a téměř soběstační jsme dokonce i v rajčatech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšší odvody pro bezdětné štěpí koalici. Bartoš i Nerudová ostře cupují návrh lidovců

Hnutí STAN chce vyšší soběstačnosti dosáhnout přesunem podpory k menším firmám. „Chceme hlavně podpořit menší a střední farmáře a zkrátit dodavatelské řetězce,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman pro CNN Prima NEWS.

Podle koaliční ODS evropská soběstačnost není v tuto chvíli aktuální téma. „Pokud bychom měli pro zemědělce něco dělat, tak přestat je zatěžovat nesmírnou byrokracií,“ reagovala europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Stejný pohled jako Hnutí STAN má ovšem opoziční ANO. „Co se týče Evropy, jsme možná nadprodukční, ale ta nařízení, která se chystají, budou naopak redukovat naši produkci,“ poznamenala k tomu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová.

Pro ekonomy je ovšem slovo soběstačnost tak trochu červeným hadrem. A to jak na národní, tak i evropské úrovni. „Soběstačnost znamená dražší potraviny. Přesně pro takovéto časy, kdy udeří mrazy, potřebujeme dovoz i třeba z Nového Zélandu nebo i z balkánských zemí. Měli bychom vítat, že tu je taková možnost,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. „Pro Evropu je ideální, aby se některé komodity nechaly jen pro ty části, kde je pro ně vhodná produkce,“ doplnil ekonom Vladimír Pikora.

Evropské soběstačnosti navíc nahrává i to, že se na starém kontinentě bude snižovat počet lidí. Analýzy počítají do roku 2032 s každoročním poklesem o 0,2 procenta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Boj s dvojí kvalitou potravin jsme vyhráli, shodují se experti. Přetrvává jen u části zboží

Tagy: