Potraviny mohou více zlevnit, tvrdí ekonomové. Narazili jsme na cenové dno, brání se výrobci

Ekonomové tvrdí, že vidí další prostor pro zlevňování potravin.

Zlevňování potravin

Vidím ještě dost prostoru pro zlevnění potravin, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Výrobci s jeho slovy nesouhlasí. Ceny podle nich narazily na své dno. I kvůli stále vysokým nákladům.

Na rok 2022 budou zemědělci s láskou vzpomínat. Tehdy prodávali pšenici za rekordní výkupní ceny. Situace se ale během jednoho roku dramaticky změnila. O rok později prodávali kilogram potravinářské pšenice o více než třetinu levněji.

ČTĚTE TAKÉ: Stopka pro drůbež, vejce a cukr z Ukrajiny. EK chce omezit dovoz některých produktů

Na to zareagovali mlynáři také snížením ceny o zhruba třetinu. Tím ovšem zlevňování ve výrobním procesu skončilo. Chléb totiž stojí pořád stejně. „My jsme na dodávkách kvalitní žitné mouky od našeho mlynáře žádný dramatický pokles, jaký uvádí statistický úřad, nezaznamenali,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel pekárny Richard Kabát.

Této pekárně navíc z měsíce na měsíc zdražily energie až o 200 tisíc. A to kvůli zvýšení regulované složky. „Dalším bodem je, že jsme v naší pekárně od prvního ledna zvedli mzdy o 10 procent. Nerozumím tomu, když někdo chce po pekařích, aby se zlevňovalo,“ sdělil Kabát.

K tomu ovšem výrobce vyzývají ekonomové. „Klesají ceny energií na burzách, k tomu nám klesají ceny pohonných hmot,“ uvedl ekonomický poradce premiéra Křeček. „Pokud se podíváme na data, na index zemědělských výrobců, tak tam je trendové klesání,“ dodal ekonom Milan Bednář.

„Mě doslova uráží, že někteří lobbisté – třeba z potravinářské komory – zmiňují naprosto absurdní položky, kvůli kterým by zlevňování mělo přestat, třeba kvůli tomu, že se bude zdražovat dálniční známka,“ řekl Křeček.

Podle Svazu obchodu je pak jedinou cestou k levnějším potravinám větší otevření se konkurenci ze zahraničí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výborný chce aplikaci pro srovnávání cen potravin: Je to buzerace podnikatelů, tvrdí Prouza

Tagy: