Třetí dávka po omikronu: Válek a odborníci se neshodnou kdy, Hostomský by ji vynechal úplně

Očkování proti covidu v Kotvě

Prymula o nových mutacích koronaviru

Řada lidí byla připravena vyrazit po Vánocích na třetí dávku očkování. Mezitím se však nakazili variantou omikron a teď se ptají, zda na posilující dávku vůbec jít. A pokud ano, tak kdy. Většina odborníků včetně ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) radí si na ni přesto dojít, protože jde o nejvyšší stupeň ochrany. Neshodnou se už ale na tom, kdy přesně by to mělo být. Zatímco Válek doporučuje měsíc, jiní klidně měsíců několik.

Názory odborníků na to, zda by si lidé po prodělaném omikronu měli nechat aplikovat třetí dávku vakcíny proti koronaviru, se víceméně shodují. Posilující dávku vakcíny proti koronaviru doporučuje například virolog Jiří Černý. „Proděláním infekce a dalším přeočkováním člověk získá tzv. superimunitu, která by měla být velmi dlouhodobá, účinná a vysoká,“ sdělil Černý redakci CNN Prima NEWS.

Na druhou stranu však připouští, že lidé, kteří doposud třetí dávku neabsolvovali, ji po prodělání omikronu nemusí považovat za prioritu. „Můžou přeočkování odložit klidně až o pár měsíců,“ doplnil virolog.

Epidemiolog a šéf poradního orgánu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka Roman Chlíbek říká, že prodělaná nemoc funguje teoreticky stejně jako jedna dávka vakcíny.

„Na druhou stranu, když někdo v minulosti prodělal deltu, tak se doporučovalo očkování dvěma dávkami,“ řekl Chlíbek CNN Prima NEWS. Nynější situace je podle něj podobná. „Domníváme se, že pokud chce někdo udělat pro svoji ochranu maximum, tak by si přeočkovací dávku měl aplikovat, i když covid prodělá. Ale například s odstupem tří až šesti měsíců,“ zmínil epidemiolog.

Válek: Počkal bych měsíc

Jeho kolega z oboru a exministr zdravotnictví Roman Prymula je podobného názoru. „Souhlasím s tím, že prodělání onemocnění v podstatě supluje dávku,“ řekl epidemiolog ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že v aplikaci třetí dávky po prodělaném omikronu ale problém nevidí. „Doporučení sice jsou oficiálně už po 14 dnech, ale já bych doporučoval vyčkat k aplikaci třetí dávky tři až šest měsíců,“ poznamenal Prymula.

S oběma experty se však ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zatím rozchází. Očkování doporučuje i po prodělání omikronu, ale šel by na něj už po měsíci od pozitivního PCR testu.

„V každém případě bych se nechal očkovat. Takhle bych to doporučil i svým příbuzným. Měsíc bych asi počkal a pak bych tam šel. Udělal bych to někdy kolem 25. dne. Myslím, že to bude odborné doporučení, ale ještě musíme chvíli počkat,“ řekl CNN Prima NEWS ministr s tím, že k definitivnímu stanovisku je třeba sesbírat více dat.

Hostomský: Po omikronu třetí dávka být nemusí

Biochemik Jan Trnka uvedl, že třetí dávka lidem po omikronu možná víc nepomůže. „Je možné, že si necháte píchnout injekci, ale už máte tak vysokou ochranu, že vám dávka nepřidá nic dalšího,“ řekl odborník. I tak však lidem, kteří omikron prodělali, třetí dávku doporučuje po zhruba čtyřech až šesti týdnech. „Určitě jim to neublíží a může pomoci,“ dodal Trnka.

Podle biochemika Zdeňka Hostomského lze prodělaný omikron považovat „za posilující třetí dávku“. Je však toho názoru, že lidé se po překonání nové koronavirové varianty již přeočkovat nemusí. „Pokud jste tím onemocněním prošli, tak se už nemusíte přeočkovávat třetí dávkou,“ uvedl Hostomský s tím, že v takovém případě se člověk imunologicky „obrní“ před další nákazou.

Je však otázkou, jak tělo zareaguje na další mutace. Podle ministra Válka je ale možnost nákazy především v prvním měsíci téměř mizivá.

Česko aktuálně zažívá rekordní přírůstky nakažených. Za středu přibylo 54 685 pozitivně testovaných, což je nejvíce od samého počátku pandemie. Počty hospitalizovaných v nedávné době klesaly, ale za poslední dva dny začaly mírně stoupat.

Tagy: