Musíme více a lépe spolupracovat, znělo na pražské konferenci o budoucnosti střední Evropy

Konference Střední Evropa na rozcestí

Jak jako země obstát ve světě velkých hráčů? To je otázka, na kterou hledají odpověď politici i odborníci na konferenci Střední Evropa na rozcestí

Na otázku, jak mohou státy obstát ve světě velkých hráčů, hledají odpověď politici i odborníci z celé střední Evropy. Konferenci Střední Evropa na rozcestí pořádá v pražském hotelu Pyramida spolek Patrimonium Sancti Adalberti. Podle účastníků je možné uspět především díky vzájemné spolupráci. V rámci konference se kromě jiného udělovala Cena svatého Vojtěcha za mír, svobodu a spolupráci v Evropě. Převzala ji maďarská historička Mária Schmidt.

Visegrádská čtyřka nestačí, musíme spolupracovat více. I tak by se dal vystihnout leitmotiv třetího ročníku konference. „Pokud střední Evropa skutečně má být tím geopolitickým hráčem, kterého ostatní budou brát vážně, tak musíme do střední Evropy zahrnout i významnou část dunajského prostoru,“ uvedl pro CNN Prima NEWS politolog a moderátor akce Petr Drulák.

ČTĚTE TAKÉ: Visegrádská čtyřka by se měla rozšířit. Pražská konference řeší budoucnost střední Evropy

„Dokonce do tohoto partnerství zahrnujeme státy jako je Řecko, které podle mého názoru stojí tak trošku mimo. Byli bychom rádi, kdyby se do našich aktivit také zapojilo,“ popsal pro CNN Prima NEWS spoluzakladatel spolku Patrimonium Sancti Adalberti Tomáš Kulman.

Konference se zúčastnili řečníci z celkem osmi zemí a volali po spolupráci třeba v oblasti migrace, energetiky nebo bezpečnosti. „Máme rozdílné perspektivy, protože nejsme stejní, máme i jiné politické vlády. Jde o to najít společné body, společné zájmy, protože právě kolem nich můžeme stavět dobrou mezinárodní spolupráci,“ řekl pro CNN Prima NEWS člen polského Sejmu za stranu PiS.

„Hlas střední Evropy musí být slyšet silněji a musíme lépe spolupracovat, abychom se ujistili, že naše zájmy lokální a regionální budou dobře reprezentované, a to jak v Evropské unii, tak na mezinárodním poli,“ popsal pro CNN Prima NEWS náměstek ministra za stranu Fidesz, parlamentní státní tajemník Maďarska a poslanec Evropského parlamentu Balázs Hidvegi.

Právě lepší diplomatickou pozici si účastníci konference od případné spolupráce slibují. „Hájit svoje zájmy je něco pozitivního. Cítím z toho diskurzu, který se vede třeba na úrovni Evropské unie, že je to něco negativního, že je to nějaký druh sobectví. To je podle mě potřeba změnit, protože i větší země si hájí své zájmy a všichni to považují za naprosto automatické,“ dodal pro CNN Prima NEWS předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher (ANO).

Před zraky odborníků z několika států převzala na konferenci maďarská historička Mária Schmidt svatovojtěšskou cenu Pretium Sancti Adalberti. „Je to pro mě velmi důležitá cena, protože to ukazuje, že je o moji práci zájem i mezi důležitými lidmi v České republice. V minulosti jsme spolu jako státy byli po dlouhou dobu dohromady. Možná bychom spolu měli více spolupracovat i do budoucna,“ uvedla pro CNN Prima NEWS laureátka ceny Mária Schmidt, která je ředitelkou budapešťského Muzea teroru, zabývajícího se perzekucemi za fašistického a komunistického režimu.

„Svatý Vojtěch patří k té skupině mužů, kteří vlastně připravili mapu Evropy druhého tisíciletí. V současné době stojíme před situací, která bude psát novou mapu třetího tisíciletí,“ doplnil pro CNN Prima NEWS kardinál Dominik Duka, který celou akci zaštiťuje. Svatý Vojtěch se v 10. století narodil v Česku, je ale známý i v dalších středoevropských zemích. Jako misionář tam šířil křesťanství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svědci a zpovědní tajemství? Česko řeší smlouvu s Vatikánem, experti poukazují na problémy

Tagy: