Proti Západu se formuje nová „osa zla“. CNN varovala před čtveřicí zemí, která jde USA po krku

Analýza americké CNN upozorňuje, že se tvoří aliance Ruska, Číny, KLDR a Íránu – hlavním úkolem formace má být potlačit vůdčí roli USA ve světě. Podle CNN vzrůstá riziko, že by se tyto země při případném konfliktu postavily vedle sebe proti Západu.

Rusko rozhodně nezůstalo samo. Na mítinku ekonomické skupiny BRICS v Kazani vítal Putin spojence z Indie, Brazílie či Spojených arabských emirátů. Zdaleka nejsilnější uskupení ale podle CNN tvoří Rusko s Čínou, KLDR a Íránem.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme urychlit vojenskou a finanční pomoc Ukrajině, řekl předseda Evropské rady Michel

Trojice zemí schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu a do války se v různé míře zapojuje. Nejvíce slyšet je teď o Severní Koreji, která má poslat na pomoc Rusku až 11 tisíc vojáků. První z nich už jsou údajně na Ukrajině.

Severokorejská podpora ruského válečného úsilí se ale neomezuje jen na vojáky. KLDR hraje klíčovou roli v dodávání dělostřeleckých granátů, Rusku měla poslat až šest milionů kusů této munice.

Také Írán už Rusko podporuje ve válce delší dobu. Moskva spoléhá na íránské kamikaze drony a další vojenské vybavení.

To Čína se veřejně zapojuje nejméně. Diplomaticky udržuje i vztahy s Ukrajinou. Americká CNN ale upozornila, že Peking čelí obvinění, že Rusku posílá elektronické komponenty a další nástroje, které se dají využít jak v civilním, tak i válečném sektoru.

Všechny tři země odmítají, že by Rusku takto pomáhaly. Podle analýzy je ale jejich podpora zřejmá. Státy spojuje odpor vůči USA a Západu a CNN proto varuje, že se proti NATO tvoří nová vojenská aliance. „Osa zla“.

Kde se Osa vzala?

Mezi státy Osy (Axis) patřily během druhé světové války nacistické Německo, fašistická Itálie a císařské Japonsko. Označení „osa“ pro hlavní soky Západu ale přetrvalo. Exprezident George W. Bush dříve označil za „osu zla“ Írán, Irák a KLDR.

Podle CNN se teď v drobné obměně možná rodí nová formace právě ve složení Rusko, Čína, KLDR a Írán. Experti ale zatím tápou, jak moc by byla taková vojenská aliance kompaktní.

„I když mají tyto čtyři země vlastní motivaci ke spolupráci, zejména v kontextu ruské války, existují podle pozorovatelů jasné limity pro širší koordinaci, vzájemnou důvěru a dokonce i zájem o spolupráci – alespoň prozatím,“ komentuje CNN.

„Jedná se o autoritativní režimy a všechny vnímají USA jako společného protivníka. To je lepidlo, které je drží pohromadě, ale zda můžeme mluvit o určité míře koordinace mezi všemi čtyřmi? Myslím, že jsme od toho velmi daleko,“ řekl Alex Gabujev, ředitel Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíně.

Před tvorbou nové „osy zla“ varoval i web Politico. Podle analýzy jde o skupinu zemí, která se snaží rozbít světový řád. A pro nepřátelé Západu už se používá i neoficiální zkratka odvozená z počátečních písmen jednotlivých zemí: CRINK.

Analýza uvádí, že spojenectví Ruska, Číny, Íránu a KLDR mimo jiné donutí NATO prohloubit své vazby s partnery v Asii a Pacifiku.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci rozmetali konvoj „ukvapených vetřelců“. Jejich osud zná už jen Bůh, uvedli k záběrům

Tagy: