Používání smartphonu i zkušební e-shop. Digitální odysea nabízí seniorům i on-line kurzy

Desetitisíce seniorů už prošly kurzy projektu Digitální odysea

Digitální odysea seniorům nabízí i kurzy on-line

Desetitisíce seniorů už prošly kurzy projektu Digitální odysea. Nabídka ale stále pokulhává za poptávkou. Nadace Vodafone proto vytvořila intuitivní webovou stránku, na které si zájemci můžou své digitální dovednosti zdokonalit i on-line formou. Krok za krokem se tak naučí nejen ovládat chytrý telefon, ale můžou si i vyzkoušet nakoupit na zkušebním e-shopu.

Přijímání hovoru bez stresu, posílání obrázků nebo stahování aplikací. Nejen to se senioři naučí v rámci kurzů projektu Digitální odysea, které probíhají po celé republice. „Největší finta je analýza fotek – funkce Google Lens, kde vlastně vyfotí kytičku a ono jim to řekne, co je to za kytku, tak to je takový hřeb školení. Z toho mají velkou radost,“ uvedl pro CNN Prima NEWS lektor Moudré sovičky Lukáš Staněk.

Poslechněte si celý rozhovor formou podcastu

Do kurzu se většinou hlásí senioři sami. „Často přijdou, že mají nové mobilní zařízení, se kterým si nevědí rady, a říkají, že rodina na ně nemá čas a nemá na ně trpělivost,“ popsala Jana Hrdličková, knihovnice Městské knihovny Nymburk, kde se během posledního roku konalo už 17 kurzů zaměřených nejen na chytré telefony a tablety, ale i počítače.

ČTĚTE TAKÉ: Česko je zemí osamělých seniorů. Změnit to má projekt Digitální odysea

I když jsou vyhlašovány po celé republice stále nové a nové termíny, nabídka daleko pokulhává nad poptávkou. „Skutečně ten zájem je obrovský. Nicméně pro seniory, pro které zatím nemáme místo v kurzu, tak máme webovou stránku Digitální odysea, kam je možné se zdarma přihlásit, informovat se o nejbližších konaných kurze, o seznamu knihoven, kam je také možné dojít za kurzem digitálních dovedností, a navíc tam mohou i studovat on-line,“ řekla programová manažerka nadace Vodafone ČR Jolana Hájková.

Kapitoly si můžou přehrát jako audioknihu

V jednotlivých kapitolách se na nové intuitivní webové stránce senioři učí například ovládat chytrý telefon aplikace a rozpoznávat internetové manipulace. „Zpracovali jsme tam témata skutečně od úplných začátků, až po pokročilejší témata, jako jsou konkrétní aplikace, je tam rozšířené téma digitální bezpečnosti, mediální gramotnost, téma fake news a dezinformace a tak dále. Samozřejmě se snažíme pořád udržovat stránku a aktualizovat ji o další témata,“ doplnila Hájková.

Navíc si můžou na stránkách jednoduše zvětšit písmo nebo si jednotlivé výukové kapitoly přehrát jako audioknihu. Kromě kurzu tam senioři najdou ale i například slovníček pojmů, které se využívají nejen ve spojitosti s chytrými telefony, ale i internetem, nebo si mohou vyzkoušet nákup na zkušebním e-shopu.

Brzo se navíc můžou těšit na další vzdělávací kurzy. „Pokročilí studenti se nám už hlásí o téma umělé inteligence, ale chystáme se rozšířit i o aktuální a praktické téma digitální komunikace se státem, takže témat bude určitě spousta,“ uzavřela Hájková.

Tagy: