Pozor na zamrzlá okénka a prázdnou nádrž. Auto v zimě neochrání ani garáž, varují experti

Muž v Praze oškrabává námrazu z auta

Zimní vylepšení pro auta

Mrazivé teploty jsou zatěžkávací zkouškou pro auta. Mohou zavařit nejen motoru, ale i karoserii. Redakce CNN Prima NEWS pro vás spolu s experty připravila několik rad, jak předejít problémům. Proč se vyplatí mít v zimě plnou nádrž a nejezdit na staré palivo?

K tomu, aby motor našeho auta dobře šlapal i v zimě, můžeme přispět třeba doplněním aditiv při tankování, která pomůžou zabránit ucpání palivové soustavu od parafinu. To hrozí už při teplotách pod -7 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Letící led ze střechy auta může napáchat extrémní škody. Co doporučují dopravní experti?

„Zimní nafta je povinně vydávána až od 1. prosince. Čili pokud má člověk zářijovou naftu, která byla určena třeba do teploty nula stupňů, tak v té je tolik parafinů, že s ní žádným aditivem nikdo nic neudělá. Tu musí člověk prostě vyjezdit, dokud je teplo,“ uvedl motoristický expert Martin Vaculík.

Lidé by se také měli snažit nenechávat nádrž prázdnou. „Nesmí v ní být moc vzduchu. Kvůli němu totiž bude parafin krystalizovat,“ řekl automechanik Ladislav Rosnička. Tím se palivová soustava ucpe.

Rozhodně zapomeňte i na mýty o zahřívání motoru v mrazech na místě. „Platí to, že nastartujeme, připoutáme se a jedeme,“ zdůraznil Vaculík.

Přimrznutím stěračů podle odborníka zabrání například korkový špunt mezi stěračem a sklem a při škrabání auta taky nezapomeňte seškrábnout námrazu na spodku stahovacích okének. Pokud to neuděláte, může se podle Rosničky stát, že se okno utrhne a skončí ve dveřích.

Jak se vypořádat se zamlženými skly?

„Vydělat“ vám v zimě může i ruční brzda. „Pokud máte bubnové brzdy, tak to přimrzne a v životě to bez kladiva nebo předělání brzd nepovolíte,“ dodal Rosnička.

Pokud si myslíte, že vašeho plechového mazlíka v zimě při mrazech ochrání garáž, tak jste na omylu. „Auta se v zimě nemají garážovat, protože jim škodí výkyv teplot,“ připomněla moderátorka pořadu Autosalon Tereza Tobiášová.

Od vlhkosti a zamlžených skel podle starších šoférů pomůžou noviny pod koberečky, které se ale musí měnit, anebo pytlík s rýží na okně.

„Vždy, když k mlžení dochází, tak je za tím zcela ucpaný kabinový filtr. Bohužel prakticky u všech aut starší 10 let, která mají střešní okno, se kašle na čištění odtoku ze střešního okna. Voda z jeho rámu následně přetéká pod vnitřní koberce,“ dodal Vaculík.

Stejně tak nezapomínejte na výměnu letní kapaliny v ostřikovačích na zimní, jinak nám můžou ostřikovače zamrzat. Nakonec nejobyčejnější, ale důležitá rada je mít připravené v kufru koště, kterým odklidíte napadlý sníh z auta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie v případu formulí na Pražském okruhu tápe. V akci je i státní zastupitelství a GIBS

Tagy: