Německá ministryně se přiznala ke lži a rezignovala. Během povodní odjela na dovolenou

Devět měsíců po nejničivějších povodních v novodobé historii Německa se valí zpět vlna problémů. Německá ministryně pro rodinu Anne Spiegelová odstoupila kvůli aféře, kterou vyvolalo její rozhodnutí odjet na dovolenou těsně po loňských ničivých záplavách, při kterých zahynulo 134 lidí.

„Dnes jsem se kvůli politickému tlaku rozhodla odstoupit z funkce spolkové ministryně pro rodinu,“ uvedla Spiegelová. „Činím tak proto, abych zabránila poškození úřadu, který čelí velkým politickým výzvám,“ dodala Anne Spiegelová (Zelení), současná ministryně pro rodinu ve vládě kancléře Olafa Scholze.

Ministryně se rozhodla odstoupit poté, co vyšlo najevo, že jako tehdejší ministryně životního prostředí spolkové země Porýní-Falc si po katastrofě vzala měsíční dovolenou. A to jen deset dní poté, co se řeka Ahr vylila z koryta, o život přišlo 134 lidí a škody šly do miliard.

Informace nedělníku Bild potvrdilo ministerstvo životního prostředí v Mohuči s tím, že Spiegelová odcestovala 25. července s rodinou do Francie. Svou dovolenou zahájila jen den poté, co úřady vydaly varování před další povodňovou vlnou. „Zatímco ministryně byla na dovolené, mnoho obyvatel údolí Ahr bylo nadále odříznuto od elektřiny, vody a plynu,“ napsal Bild ve svém textu.

Přišel také s informací, že Spiegelová 10. srpna přerušila svou dovolenou ve Francii kvůli vystoupení na veřejnosti. „Zřejmě proto, aby si její dlouhé nepřítomnosti nikdo nevšiml. V Dümpelfeldu se informovala o opravě čističky odpadních vod, v údolí řeky Ahr se podívala, jak daleko jsou pomocníci s úklidem,“ doplnil Bild.

Poté se vrátila do prázdninového domu ve Francii, kde strávila druhou polovinu dovolené. Do úřady se vrátila 24. srpna. Zemské ministerstvo životního prostředí „bránilo“ političku s tím, že byla „nepřetržitě“ k zastižení na telefonu a e-mailu.

Image nade vše

Reportéři Bildu se dostali ke korespondenci jejího mluvčího, který v první den povodní ostatním kolegům napsal, že: „Anne potřebuje důvěryhodnou roli.“ Aby byla image ministryně co nejlepší, navrhoval její „mediálně zajímavé činnosti“ při opravách a projektech protipovodňové ochrany, kde hrozí nová nebezpečí. Vystoupení však „neměla vypadat jako politická instrumentalizace“. Spiegelová měla do společné komunikace mluvčímu odpovědět: „To se shoduje s mým názorem.“

Politická opozice konzervativních stran CDU a bavorské CSU požaduje její odstoupení. „Kancléř ji musí odvolat. Pro paní Spiegelovou byly dovolená a vlastní image důležitější než osud lidí v zaplavených oblastech,“ řekl v pro Bild předseda nejsilnější opoziční strany CDU Friedrich Merz. Generální sekretář CSU Stephan Mayer reagoval podobně: „Spiegelová by si měla vzít příklad z Heinenové-Esserové a dát svou funkci k dispozici.“

Jedenačtyřicetiletá Spiegelová se pokoušela v neděli večer v emocionálním předtočeném vystoupení své jednání vysvětlit. „S manželem jsme se domluvili, že budeme vždy své soukromí chránit. Ale tentokrát udělám nezvyklý krok, ke kterému jsem se rozhodla. A to, že zveřejním nějaké detaily z našeho soukromí,“ vykládala Spiegelová s pohnutým hlasem do kamer.

Informovala o tom, že její manžel prodělal v roce 2019 mrtvici a následně musel žít tak, aby se nedostal do stresových situací. Rodinnou situaci se čtyřmi dětmi prý od jara 2020 ovlivňovala také pandemie koronaviru. „To pro nás byla velká výzva,“ pravila ministryně.

„Bylo chybou, že jsme jeli na tak dlouhou dovolenou a prosím za tuto chybu o odpuštění,“ řekla Spiegelová, která se později přiznala ke lži, když ještě loni tvrdila, že se účastnila na dálku jednání krizového štábu zemského ministerstva. „Nechala jsem si prověřit protokoly ze zasedání vlády. Během mé dovolené jsem se jich neúčastnila, ale chtěla bych zdůraznit, že jsem byla celou dobu k zastižení,“ zvolila netradiční omluvu Spiegelová.

Dojatý kancléř odvolání nechystá

Její „výkon“ měl odezvu na nejvyšších místech. „Kancléř prohlášení samozřejmě viděl,“ uvedla na pondělní tiskové konferenci vlády zástupkyně mluvčí vlády Christiane Hoffmannová. A řekla, že Scholz byl „osobně dojat a zasažen“. V jeho očích šlo o „lidsky velmi působivé vystoupení“.

„Pokud jde o spolupráci, kancléř si její práce váží,“ dodala Hoffmannová ještě před rezignací Spieglové. Rozhodující tak byl pravděpodobně postoj Zelených. Jejich nejužší vedení totiž o víkendu hlasovalo v poměru 6:0 pro její rezignaci.

Kvůli povodním už dříve odstoupila i ministryně životního prostředí spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ursula Heinenová-Esserová (CDU) minulý týden rezignovala, protože místo péče o lidi v zaplavených oblastech dala přednost dovolené na Mallorce a oslavě manželových narozenin. Podle deníku Bild měla ministryně následně potíže s tím, jak o své dovolené informovala daňové poplatníky. Na veřejnost se dostaly jen částečné informace o tom, jak dlouho na Mallorce byla. Přiznala pouze tolik, kolik zjistila opozice.

Tagy:
Německo Francie povodeň katastrofa politika kritika Severní Porýní-Vestfálsko vláda Zelení Bild odstoupení Olaf Scholz Anne Spiegelová Křesťansko-sociální unie Bavorska