Pozitivně testovaný do práce a negativní neočkovaný ani k holiči? Absurdní, říká Dostál

Ondřej Dostál

360° 14.1.2022 21:15

Pracovní karanténa nedává smysl a může vytvořit rizikové scénáře, kdy nakažení pracovníci přijdou do styku se zranitelnými lidmi. Vytvořila se absurdní situace, kdy negativně testovaný neočkovaný nemůže k holiči, zatímco pozitivně testovaný může do práce, upozornil expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Nákaza klienta během pracovní karantény by mohla mít podle něj nepříjemnou právní dohru.

Pracovní karanténa se bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní antigenní samotest na koronavirus.

Takové opatření ale Ondřej Dostál nevítá s velkým nadšením. Problém vidí už v samotném termínu. „Karanténa je podle zákona oddělení člověka podezřelého z nákazy od ostatních fyzických osob,“ upřesnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle experta na zdravotnické právo navíc mohou vzniknout rizikové situace, které by mohly mít nepříjemnou právní dohru, a to platí obzvlášť v nemocničních zařízeních či sociálních službách.

„Právě tam, kde přicházíme do styku s nejzranitelnějšími, to nedává žádný smysl. Uměl bych si představit, že nakažený pracovník zůstane na home office nebo na velínech, kde nepřichází do kontaktu s dalšími lidmi. Ale v sociálních službách stěží,“ rozvedl dále Dostál v pořadu 360°.

„Pokud by někdo chytil covid a měl z toho nějaké problémy – třeba něčí babička – a pak by se zjistilo, že tam byla pracovní karanténa s těmi pozitivními (pracovníky), tak by to mohlo být pro provozovatele daného zařízení právně nepříjemné,“ upozornil právník.

„Vytváříme zjevně absurdní situaci, kdy zatímco negativně testovaná neočkovaná osoba nemůže ani k holiči, tak osoba pozitivně testovaná může být za určitých okolností připuštěna mezi pacienty nebo staré lidi v ústavu,“ nešetřil kritikou Dostál.

Na argument reagoval místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL), podle něhož k pracovní karanténě ve skutečnosti nemusí vůbec dojít, pokud se pandemie koronaviru a omikronová vlna nevymkne kontrole. Třebaže jde o krajní řešení, stále se jedná pouze o přípravu na krizovou situaci. „My všichni doufáme, že k tomu nedojde,“ podotkl Philipp.

Tagy: