Pozor na nelegální cestovky i pojištění. Jak vybrat zájezd, aby z něj nebyla noční můra?

Zkažená dovolená - ilustrační foto

Jak se vyvarovat dovolené hrůzy

Chystáte se na dovolenou s cestovní agenturou? Dejte si pozor, vysněný relax by se mohl rychle změnit v noční můru. Podle Asociace cestovních kanceláří totiž přibývá těch, které jsou problémové a nelegální. S varováním proto přichází ve chvíli, kdy v rodinách vrcholí výběr a přípravy na dovolenou.

Slíbený zájezd se nekoná nebo klienti bydlí místo vybraného hotelu na pláži stovky metrů od moře. Podobných případů jsou každý rok desítky. Kdo se chce nepříjemnostem vyhnout, měl by podle Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) dodržovat jednoduchá pravidla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trendy letní dovolené PŘEHLEDNĚ. Co nabízí „štiky“ a skokani roku?

„Když přijdete do cestovní kanceláře nebo na internet, tak se hlavně ptejte. Čím víc otázek máte, tím snáz poznáte, jestli na ně cestovní kancelář zná odpovědi a jestli je opravdu odborníkem,“ poradil místopředseda ACK ČR Jan Papež.

Experti také doporučují zjistit si, jestli je cestovka pojištěná proti úpadku. Nejedná se totiž o automatickou věc. „Dá se to jednoduše zjistit nebo ověřit na webových stránkách a pak samozřejmě i u cestovních kanceláří, kteří jsou i členy oficiálních asociací,“ informovala mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Důležité je také zjistit si podmínky pro storno poplatky a jejich výši. Bývají totiž různé. Cestovka by měla mít i koncesi na provoz, ta ale také není povinná. „Při výběru zájezdu by měl samozřejmě klient zjišťovat i to, s kým se na dovolenou chystá odjet,“ přiblížil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Problémy řešte rovnou

Nesrovnalosti, nespokojenost a připomínky je potřeba řešit rovnou na místě a mít u sebe vždy potřebné doklady. Rizika totiž mohou být různá. Asociace cestovních kanceláří varuje i před novými podvodnými praktikami, které se týkají hlavně online prostoru.

Nelegální agentury, které vznikají a zase zanikají, podle asociace vyberou přes internet od Čechů peníze, slíbený zájezd ale nakonec nerealizují. „Poslední příklad byla paní z Jamajky, která obrala české klienty o zhruba 70 milionů,“ připomněl Papež.

Přehled pojištěných a koncesovaných cestovek lidé najdou na webu ministerstva pro místní rozvoj.

Tagy:
dovolená pojištění cestovní kancelář cestování Čedok zájezd Asociace cestovních kanceláří České republiky Cestovní kancelář FISCHER, a.s. cestovní agentura