Státní, nebo firemní dluhopisy? Experti upozornili na varovné signály, zmínili ale i pozitiva

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budinský a ekonom Lukáš Kovanda

Zejména u dluhopisů vydávaných firmami je potřeba zvažovat veškerá rizika. V pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS se na tom shodli prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budinský a ekonom Lukáš Kovanda. Podezřelým znakem jsou například velmi vysoké úroky nebo i to, že firmě odmítla půjčit banka.

Firmy někdy slibují za své dluhopisy i desetiprocentní úroky ročně. Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budinský ale v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS upozornil, že je důležité zvažovat veškerá rizika. „Určitě bych radil neinvestovat do společností, které neznám,“ podotkl Budinský. Dodal, že podezřelým znakem je například to, že firma nabízí velmi vysoký úrok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlatá éra důchodů skončila, varuje ekonom. Životní úroveň se v příštích letech výrazně zhorší

Podobně to vidí i ekonom Lukáš Kovanda. „Když nám někdo dá takovou nabídku, ptejme se, proč jim nepůjčila banka. Pokud jde o perspektivní projekt, měla by si každá firma přeci primárně půjčit u banky,“ sdělil Kovanda. Dodal, že banka si může firmu zhodnotit. „Pokud banka nepůjčí a firma jde za námi, může to budit pochyby,“ zdůraznil ekonom.

Podle Budinského jsou dluhopisy obecně vhodnou investicí pro každého. „Držel bych se ale těch českých státních,“ uvedl Budinský. Vhodné jsou podle něj dluhopisy na deset let a více. „Je tam také daňové zvýhodnění. Dluhopisy vydané po roce 2021 jsou navíc osvobozené od daně,“ podotkl Budinský.

Více o výhodách i rizicích firemních a státních dluhopisů se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy:
banka půjčka Lukáš Kovanda ekonom úrok TRINITY BANK a.s. dluhopis Vysoká škola finanční a správní Svět financí s Trinity Bank Petr Budinský