Zlatá éra důchodů skončila, varuje ekonom. Životní úroveň se v příštích letech výrazně zhorší

Ekonom Lukáš Kovanda

Ekonom Kovanda o spoření na důchod

Zlatá léta důchodového systému skončila v roce 2022, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Seniorům v předešlém období narůstaly příjmy nad rámec inflace, loni však výrazně zchudli. Odborník rovněž zdůraznil, že na penzi by si měli nyní začít šetřit po vlastní ose již dvacetiletí.

Zlatá léta penzijního systému podle Kovandy trvala v období od roku 2018 až do roku 2022. „Důchodcům narůstaly penze nad rámec inflace. V loňském roce však zchudli nejvíce od roku 2012, což zhoršilo jejich postavení v celoevropském žebříčku,“ prohlásil v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Českým důchodcům může závidět celý svět. V kvalitě života přeskakují i Američany či Němce

„Náhradový poměr, tedy pokles důchodů po odchodu do penze ve srovnání se mzdou, je stále podprůměrný na rozdíl od Nizozemska či Portugalska, kde tento sešup není téměř žádný,“ vysvětlil. Velkou výhodou tuzemských seniorů je podle něj dostupnost zdravotní péče a skutečnost, že většina důchodců vlastní nemovitost. „Třeba němečtí penzisté žijí v mnohem větším měřítku v nájmu,“ dodal.

Výhledy pro budoucí důchodce jsou podle Kovandy nepříznivé. „Důchodová reforma se v plném rozsahu neprovedla. Obávám se, že životní úroveň se v příštích letech výrazně zhorší. Každý by si měl proto spořit na penzi po vlastní ose,“ řekl. Doporučil, že investovat či spořit by měli už dvacetiletí, jimž zatím stačí odkládat stranou měsíčně pět set korun.

Jak si stojí čeští důchodci v porovnání se svými vrstevníky v evropských zemích? Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Celý život jsem pracovala a nemám ani na zuby, stěžuje si seniorka. Ústavní soud ji zklamal

Tagy: