Pozor na zrádné bankomaty s nesmyslnými poplatky. Jak se jim vyhnout a co dělat?

Bankomat společnosti Euronet

U některých bankomatů můžeme vinou nepozornosti o část svých peněz přijít. Některé banky například nedoporučují služby společnosti Euronet, která si účtovala poplatek za výběr náhledem zůstatku. Co ale dělat v situaci, kdy u podobných bankomatů musíme vybrat? Odborníci doporučují řadu kroků, jak postupovat a jak se u bankomatů chovat. Jaké to jsou?

V poslední době se do popředí zájmu veřejnosti dostala nebankovní společnost Euronet se svou sítí bankomatů. Jejich zařízení si totiž účtovala peníze za výběr hotovosti se zjištěním zůstatku. Euronet se hájí tím, že žádný poplatek si neúčtuje. „Poplatky za zjištění zůstatku vždy stanovuje a účtuje zákazníkovi jeho banka. Ve většině zemí banky za tuto službu neúčtují žádné poplatky,“ uvedla společnost v prohlášení pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda traktoru při protestech v Praze. Policie odhalila příčinu, zraněnou ženu museli ošetřit

Banky to ale odmítají. Navíc před službami Euronetu varují. „Obecně nedoporučujeme tuto síť k bankovním transakcím. Společně s dalšími třemi bankami provozujeme společnou síť, kde je dotaz na zůstatek zdarma. Nemusíte tedy vůbec využívat služeb této společnosti,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Mezi sdílené bankomaty patří dále Moneta Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank.

Zástupci bank také doporučují, aby si lidé vždy vybírali u svých osvědčených bankomatů. Pokud to ale není z jakéhokoliv důvodu možné, je základním pravidlem velmi pozorně číst. „Člověk by měl být velmi ostražitý a pozorně číst jednotlivé položky na obrazovce. Neměl by tedy zbrkle a automaticky klikat jako u své banky, na kterou je klient zvyklý,“ řekl dále Teubner.

Od této poučky se totiž podle mluvčího Komerční banky odvíjí vše ostatní. U podobných bankomatů v zahraničí je totiž nutné zvolit, zda si peníze vyberete v korunách či místní měně. Zde se může projevit další trik některých bank. „Přestože banka deklaruje výběry v zahraničí zdarma, tak může naúčtovat poplatek. Stále je to ale vidět na pokynech na obrazovce,“ řekl Teubner.

Lidé by si proto při zahraničních cestách měli dávat pozor na tyto poplatky a také na konverze měny. Tzv. dynamická konverze (DCC) totiž při výběru z bankomatu nebo při platbě kartou v zahraničí převádí účtovanou částku na měnu, kde je veden účet klienta. Ministerstvo financí proto před lety doporučovalo, aby lidé konverzi odmítali. Není totiž většinou pro klienta výhodná.

Zásady pro bezpečný výběr z bankomatů

Banky se snaží ochránit své klienty a vydávají proto zásady pro bezpečný výběr hotovosti z bankomatů. Moneta Money Bank například radí, aby lidé otevírali dveře k bankomatu umístěném uvnitř budovy jinou kartou, než kterou běžně platíme. „Dveře můžeme otevřít pomocí jakékoliv karty. Například věrnostní, která má magnetický proužek. Ochráníte tím údaje uložené na magnetickém proužku na vaší debetní nebo kreditní kartě v případě, že někdo namontoval na dveře čtecí zařízení,“ uvádí banka.

Klienti by si také měli dobře prohlédnout bankomat, zda na něm není připevněné neobvyklé zařízení, či není poškozen. Někteří podvodníci totiž umisťují na bankomaty čtecí zařízení, které může číst elektronické údaje z magnetického proužku karty. Malé kamery se mohou skrývat i u klávesnic, které snímají zadaný PIN.

S tím souvisí i další poučka. Tedy abychom si dávali velmi dobrý pozor, zda při výběru hotovosti někdo nesleduje zadávání PINu. „Dbejte na dodržování diskrétní zóny, která představuje vzdálenost 1-1,5 m od dalšího klienta a kryjte si klávesnici rukou, aby nemohl být PIN odpozorován přihlížející osobou ani skrytou kamerou,“ doporučuje banka.

Klienti bank také často nevědí, že u bankomatu nemá nikdo právo jejich transakci přerušit. Tedy ani ochranka, či jiný personál banky. V případě nevydání karty či požadované hotovosti bychom neměli od bankomatu odcházet a zavolat zákaznickou linku dané banky. Pro úplnou jistotu je také dobré si zkontrolovat výpisy z účtu.

Tagy:
peníze banka bankomat poplatky poplatek Komerční banka Moneta Money Bank hotové peníze Euronet Worldwide