Praha nabobtná, dočká se statisíců obyvatel. Školy utrpí nedostatkem míst, hřbitovy nikoliv

Davy na Staroměstském náměstí, ilustrační snímek

Tisková konference IPR k vývoji Prahy do roku 2050

Počet obyvatel Prahy výrazně poroste. Do roku 2050 se v české metropoli zabydlí více než 1,6 milionu lidí, uvádí prognóza Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, kterou má redakce CNN Prima NEWS k dispozici. Celkem přibude 400 tisíc obyvatel, ať už kvůli novorozencům či migraci, některé scénáře také kalkulují s vyšší délkou dožití u starší populace. Spolu s tím ale přichází problémy, především, co se týče školství, zdravotnictví a pečovatelských služeb. Dobře na tom naopak jsou parky, dětská hřiště a do jisté míry i kapacity hřbitovů.

„Člověk nemá rozhodovat na základě pocitů, ale dat. Město jich mělo spoustu – různě strukturovaných a z rozdílných oblastí, takže nám zhruba před rokem přišlo jako důležité mít je pohromadě. Například bydlení a přísun obyvatel se váže na školy, vybavenost a podobně. Teď máme tedy určitou databázi, která se bude každý rok upgradovat a bude generovat spoustu informací. Ty nám pomohou v rozhodování,“ přiblížil záměr prognózy pražský náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kam s dětmi? Nové školy vznikají pomalu, papírování trvá i deset let. Výstavba pak dva roky

Hned úvodní stránky rozsáhlé analýzy z pera IPR poukazují na rychlý růst počtu obyvatel. V roce 2021 žilo v Praze zhruba 1,28 milionu lidí. Za současného tempa – pakliže nedojde k výrazným výkyvům kvůli neočekávaným událostem, kterých si svět za poslední dobu užil více než dost – by se obyvatelstvo metropole v roce 2030 mělo přehoupnout přes 1,45 milionu rezidentů.

O 20 let později bude v Praze žít více než 1,67 milionu lidí. Celkově se počítá s 31procentním nárůstkem (cca 400 tisíc osob). Velkou měrou k tomu přispívá migrace do hlavního města, především kvůli pracovním příležitostem. Svou roli zde má sehrát také nárůst nově narozených dětí, třebaže celorepublikový trend v porodnosti míří spíše dolů.

Finálním a neméně důležitým faktorem je pak vyšší naděje na dosažení vyššího věku. Absolutní počet seniorů starších 80 let by se měl v roce 2050 zvýšit o 35 tisíc lidí, což už je 63procentní nárůst v porovnání se současnými ciframi. Průměrný věk obyvatel naopak roste jen nepatrně především díky mladým lidem, kteří se podle prognózy přistěhují do Prahy.

K výraznému skoku v počtu obyvatel metropole se ovšem váže další důležitý bod, a to je jeho veřejná vybavenost. Jak už informovala redakce CNN Prima NEWS o víkendu, na poli pražského školství se schyluje k velkému maléru – v následujících dekádách mají chybět desetitisíce míst v mateřských a základních školách.

Pod nápor se dostanou také praktičtí lékaři, kteří už nyní nestíhají odbavovat pacienty ve svých ordinacích. Samostatnou kapitolou je pak nedostatečná kapacita v pečovatelských službách pro seniory.

S tím vším se bude muset Praha poprat. „Například investoři nyní masivně staví více bytů než administrativy. Na jednu stranu to může vypadat dobře, ale na stranu druhou je to práce. Když máte víc bytů, potřebujete zase víc škol. Čili nejde jenom o data, kolik přichází lidí a kde se distribuují, ale taky co se ve městě odehrává a jaké jsou potřeby na školy. Hodně zjednodušeně: méně kanceláří se rovná více lidí a více škol. Teď máme nástroj, který nám v orientaci pomůže,“ podotkl Hlaváček.

Současné snahy nicméně zdaleka nepokryjí sílící poptávku Pražanů po základních službách. „Výstavba infrastruktury je pomalá a úplně nestačí populačnímu tempu, které zde je. To znamená, že v některých oblastech Prahy je vybavenost skutečně na špatné úrovni a je potřeba na to svým způsobem reagovat,“ doplnil analytik měst a demograf IPR Tomáš Brabec.

Dobře na tom jsou dětská hřiště, parky i hřbitovy

Světlou stránkou je nicméně vybavenost v jiných oblastech. Na velice dobré úrovni je například počet parků v docházkové vzdálenosti, stejně jako dostupnost dětských hřišť a veřejných sportovišť. Relativně dobře na tom jsou rovněž kapacity pražských hřbitovů – necelá polovina míst pro věčný odpočinek se koncentruje na Olšanech a v jejich bezprostředním okolí.

„To má za následek centralizaci pohřební infrastruktury, která se projevuje nedostatečnou dostupností hřbitovů v jiných městských částech,“ upozorňuje prognóza IPR. Dokument doplňuje, že drtivých 97 procent Pražanů preferuje pohřeb žehem.

K vývoji vybavenosti Prahy se pro CNN Prima NEWS vyjádřil také architekt a zastupitel Petr Hlaváček (STAN). Celý rozhovor můžete zhlédnout níže:

Tagy: