Pranice o ježky? Lidé začínají chápat důležitost divokých zvířat na zahradách

Miska s vodou na vaší zahradě může bez nadsázky zachránit životy.

Prima Mazlíček: Proč chtít ježky na vaší zahradě?

Léta se lidé snažili své zahrady udělat sterilní. Bojovali s hmyzem a volně žijícími živočichy, které ze svých pozemků vyháněli všemi možnými způsoby. Teď se ale karta začíná obracet. Zahrádkáři totiž začali pomalu chápat, že takový hmyz, ptáci nebo ježci jim mohou být vlastně velmi užiteční. A tak začali vymýšlet způsoby, jak je na své zahradě udržet.

„Často se to stává, že lidé, kteří nám přivezou ježka ze své zahrady, tak ho chtějí zase zpátky. Takže si vždycky poznamenáme do karty, že tohoto konkrétního ježka chtějí lidé zase zpátky, a pak jim ho vracíme,“ popisuje Zuzana Pokorná ze Záchranné stanice hl. m. Prahy. Podle ní to souvisí se zájmem o přírodní zahrady. „Dřív to bylo ojedinělé, byly to případy, kdy měl člověk ježka na zahradě a znal ho, měl k němu nějaký vztah a chtěl ho zpátky, ale dneska je to častější. Navíc se nám ozývají lidi, že ježka na zahradě nemají, ale chtěli by ho tam mít, a tak ho chtějí od nás,“ dodává.

Paní Hana patří do první skupiny – našla ježka vysíleného po zimě a odvezla ho do záchranné stanice v pražských Jinonicích. Tam nabral síly a v současné době už po nocích pochoduje po „své“ zahradě. „Ježka jsem do stanice přinesla, protože jsme ho našli ve dne a ležel na trávě na zahradě, takže vypadal, že potřebuje pomoc. A teď jsem dostala informaci, že si můžu pro ježka přijet, abych ho vypustila v místě nálezu. Je to jeho domov,“ říká v reportáži nad článkem Hana.

Anglickým trávníkům odzvonilo?

Zájem o živočichy na zahradách zaznamenal i vedoucí Záchranné stanice na Huslíku Luboš Vaněk. „Trend vysečených zahrad, který tady byl, pomalu ustupuje a lidé si uvědomují, že ti volně žijící živočichové jsou spjati s jejich zahradou. Teď se snaží zvířata nalákat, aby je na zahradách měli,“ říká Vaněk s tím, že vytvoření takového lákadla není vůbec složité. Stačí se vyvarovat anglickým trávníkům. „Tam se nevyskytuje hmyz. Všichni živočichové jsou tam, kde je potrava, a to je základ všeho. Potrava a místo, kde mohou v klidu přežívat.“

Pokud byste na vaší zahradě rádi viděli nejen ježky, ale třeba i ptáky, ještěrky nebo různé druhy motýlů, pak byste se měli zaměřit na výsadbu původních ovocných stromů, jehličnanů, ale i keřů nebo původních květin. A pokud můžete nechat jeden kout zahrady „zdivočet“, tedy ponechat ho ladem bez pravidelné údržby, budou vám volně žijící živočichové o to vděčnější.

Tagy: