Pravidelné investování vítězí. Specialista Bondsteru popsal možnosti ve světě P2P úvěrů

Martin Stibor ze společnosti Bondster byl hostem pořadu Byznys.

Byznys (6)

Investice do půjček jsou nejen v Česku stále populárnější. Martin Stibor, Chief Sales Officer společnosti Bondster, v pořadu Byznys popsal, jaké výhody, ale také možná rizika v sektoru peer to peer investic existují. Podle něj se s nimi dá efektivně pracovat. Ve finále vždy zvítězí především investor, který investuje dlouhodobě.

Investice do úvěrů představují příjemnou alternativu k tradičním aktivům, jakými jsou například akcie nebo dluhopisy. Ve světě peer to peer investic se investoři skládají na úvěry pro dlužníka a následně profitují z úroků.

„Investice do peer to peer úvěrů fungují tak, že existuje tržiště, které sdružuje na jedné straně poptávku a na druhé straně nabídku. Poptávku tvoří investoři, kteří hledají nové investiční příležitosti do úvěrů a nabídku tvoří poskytovatelé daných úvěrů,“ vysvětlil v pořadu Byznys Martin Stibor, Chief Sales Officer společnosti Bondster.

Takové investiční půjčky nejsou kryté jen pouhým slibem dlužníka. Platformy pracují na tom, aby se v sektoru minimalizovalo riziko. Bez něj to ale ve světě investic nejde.

„Úvěry, které nabízejí poskytovatelé na tržiště, jsou tradičně zajištěné nemovitostí nebo garancí zpětného odkupa. Což je smluvní garance poskytovatele, že v případě – kdy konečný dlužník úvěru nebude splácet – má poskytovatel smluvní garanci odkoupit zpětně pohledávku od investora,“ vysvětlil odborník.

„Riziko se odvíjí od toho, o jaký typ úvěru se jedná. Pokud je to nezajištěný úvěr, tak je tam riziko, že dlužník nebude splácet a poskytovateli se nepodaří splatnou částku vymáhat. Pokud je to úvěr zajištěný nemovitostí, tak je to riziko podstatně nižší, LTV u takového úvěru je často pod 80, 70 procenty.  Když konečný dlužník nebude splácet, tak se zpeněží daná zástava, a to se vyplatí investorovi. Riziko je v tom, že hodnota nemovitosti v čase poklesne. Pak jsou zde úvěry s garancí zpětného odkupu ze strany poskytovatele, kde je riziko úpadku daného poskytovatele,“ popsal Stibor relativní rizika investic do půjček.

Investiční platformy s rizikem ale pracují ještě před tím, než budou moci investoři do daných úvěrů investovat. „S rizikem se pracuje tak, že probíhá proces due diligence u daných poskytovatelů, než se přijmou na platformu, na dané tržiště. Hodnotí se jak kvantitativní, tak kvalitativní ukazatele, stejně jako finanční výkazy,“ uvedl Stibor.

Vedle nemovitosti může být úvěr zajištěný i kryptoměnou, typicky bitcoinem.

Jak investovat efektivně?

Když se člověk prvně rozhlíží na platformách, které poskytují P2P úvěry, má vesměs dvě možnosti. Buď zainvestuje jednorázově větší částku, nebo bude investovat postupně.

„Záleží to na daném investorovi, jeho přístupu a životní situaci. Pravidelné vklady a následné investování je určitý spořící přístup k investování, který i my na Bondsteru oceňujeme. A to tak, že každému, kdo si vkládá jednou měsíčně a investuje, dáváme 10procentní bonus na jeho průměrný měsíční výnos,“ řekl specialista platformy Bondster.

Podle něj se dlouhodobé investování vyplatí i v jiných ohledech. „V dlouhodobém horizontu zde působí multiplikační efekt složeného úročení. Kdy investor, který dlouhodobě investuje, vydělává na úrocích z úroků a výnos je ve finále mnohem vyšší,“ uzavřel Stibor.

Na celý rozhovor o peer to peer investicích se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: