PRE od září zásadně zlevní elektřinu a plyn. Nižší sazby se budou týkat většiny zákazníků

Logo Pražské energetiky

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září elektřinu a plyn pod úroveň vládního cenového stropu, a to v případě elektřiny zhruba o 20 procent a u plynu asi o 30 procent. Informoval o tom mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Zlevnění se podle něj bude týkat velké většiny zákazníků firmy. PRE má podle statistik operátora trhu zhruba 750 000 odběratelů elektřiny a dalších skoro 30 000 odběratelů plynu. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

Zlevnění se dotkne všech zákazníků, kteří nemají u společnosti zafixovanou cenu. U elektřiny se to bude týkat okolo 700 tisíc odběratelů.

Kolik ušetří zákazníci PRE na elektřině?

  • Elektřinou netopím a neohřívám vodu – okolo 1 990 Kč ročně
  • Elektřinou ohřívám vodu – okolo 5 270 Kč ročně

Ti, kteří elektřinou netopí a neohřívají vodu, ušetří podle Hanzelky v průměru 1 990 Kč ročně. „Zákazníci s bojlerem ušetří v průměru za rok 5 270 Kč. Ve všech případech samozřejmě závisí na individuálním charakteru spotřeby jednotlivých domácností,“ uvedl mluvčí. Dodal, že firma klienty o změně bude informovat v srpnu dopisem nebo elektronickou poštou a nabízí také možnost fixace nových cen do konce roku 2024.

ČTĚTE VÍCE: Spotřební daň na naftu šla nahoru. Kde ceny pohonných hmot vystřelily nejvíc?

V případě domácností s vysokým tarifem, které elektřinu nepoužívají k ohřevu vody a topení, bude nová cena silové elektřiny 3,95 Kč bez DPH za kilowatthodinu. U těch s ohřevem vody pak bude 3,85 Kč bez DPH ve vysokém tarifu a 3,65 Kč v nízkém, dříve označovaném jako noční proud. Vládní cenový strop je 5 000 Kč bez DPH za megawatthodinu (MWh), tedy pět korun za kilowatthodinu (kWh).

Razantní pokles ceny plynu

U plynu bude podle PRE pokles ceny o více než 30 %. Současný vládní strop je totiž na 2,50 Kč za kWh bez DPH. Energetický dodavatel ale slibuje plyn za 1,74 Kč bez DPH.

„Díky této úpravě ceníku se PRE v současné chvíli stane zřejmě nejlevnějším velkým dodavatelem elektrické energie na trhu, což ocení nejen Pražané, ale i občané přemýšlející o změně tarifu,“ uvedl předseda dozorčí rady firmy a šéf energetického výboru pražského zastupitelstva Jan Chabr (TOP 09).

S cenou elektřiny a plynu ale jdou níže i další dodavatelé. Těžební a energetická společnost MND snížila cenu plynu o 38 % a elektřiny o 45 %. U základních ceníků Plyn z první ruky se cena za megawatthodinu snížila o 876 Kč, tedy o 25 %, na 2 572 Kč za MWh. Zákazníkům se základním ceníkem Proud, se cena za MWh v nejčastější distribuční sazbě snížila o 1 442 Kč, tedy o 20 %, a to na úroveň 5 685 Kč za MWh.

Vláda kvůli výraznému zdražování energií stanovila cenové stropy pro elektřinu a plyn od začátku letošního roku. Platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce, k finální ceně pro odběratele je nutné připočítat ještě distribuční poplatky. Zastropování cen by vláda měla podle předpokladu ukončit na konci roku.

Nové tarify pod vládou stanovenými limity začali dodavatelé v ČR nabízet téměř od začátku roku. Už v prvních měsících roku snížili ceny pod vládní cenový strop u některých tarifů například E.ON, innogy, Centropol, Pražská plynárenská a další dodavatelé. Nový fixovaný produkt s postupně klesající cenou od jara nabízí také ČEZ. Nový fixovaný tarif od března nabízela i PRE.

Spotové tarify se chovají jinak

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky můžeme očekávat i další poklesy cen energií. „Čekání je však spojeno s nastavením smluv. Pokud by domácnosti ukončily smlouvy se standardní výpovědní lhůtou tří měsíců, pak by nový ceník naběhl těsně před topnou sezonou. Jakékoliv vyčkávání by znamenalo delší placení v rámci starého tarifu,“ připomněl. „Pokud tedy zákazníci chtějí stihnout topnou sezonu s novými cenami, je potřeba nabídky zvážit již nyní a přechod neoddalovat,“ dodal Peterka.

V topné sezoně ceny přesto podle očekávání porostou. „Dodavatelé však své portfolio energií nakupují průběžně, tudíž jsou schopni i během této doby nabízet relativně nízké ceny,“ uvedl ekonom ve vysílání CNN Prima NEWS.

Problém by však podle něj mohl nastav v případě tzv. spotových tarifů, které jsou svými ceníky vázány na aktuální trh a odrážejí jeho změny. „Ač jsou sice během léta energie levnější, během období se zvýšenou spotřebou jejich cena poskočí. Klienti by tak mohli platit více, než je tomu ve standardním tarifu,“ upozornil Peterka.

Tagy:
ČEZ elektřina E.ON DPH Karel Hanzelka Pražská plynárenská Jan Chabr Pražská energetika Centropol Energy