Moskva v pohotovosti: Před městem stojí věže proti dronům, popsal Just. Řepa mluvil o odplatě

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just a vojenský historik Tomáš Řepa

Zprávy PLUS 26.8.2021 11:30

Před Moskvou stojí věže s protivzdušnou obranou, popsal dění v metropoli rusista Jiří Just ve vysílání CNN Prima NEWS. Kryty či jiná opatření prý ale Moskvané – na rozdíl od obyvatel ukrajinských měst – nemusejí využívat. Vojenský historik Tomáš Řepa popsal svědectví přímo od operátorů dronů v Doněcké oblasti.

Masivní pondělní útok Rusů na ukrajinská území vnímá Řepa jako odplatu za dění v Kurské oblasti. „Je to i terorizování civilního obyvatelstva s cílem zahltit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Taková reakce se dala očekávat,“ pronesl expert.

K TÉMATU: Zajistili jsme Ukrajině desítky milionů kusů munice, prozradil Fiala. Kolik Česko přispělo?

Zatímco ruská veřejnost očekává zprávy o vítězství, tamní propaganda předpokládá pokračování bojů na frontových liniích. „Rovněž se očekává, že Rusko nějak vytlačí ukrajinskou armádu z Kurské oblasti,“ sdělil spolupracovník CNN Prima NEWS Just.

Obyvatelé ruských měst podle něj opět zapomněli, že jim nad hlavou může proletět ukrajinský dron. „Vždycky na takové události reagují překvapeně. Zjevná opatření proti dronům v Moskvě nejsou. Před městem stojí věže s protiletadlovou obranou,“ popsal publicista s tím, že uvnitř metropole třeba směrové šipky ke krytům nejsou.

Situace na frontových liniích, kde se vedou tuhé boje, není pro obránce jednoduchá. „Mám přímé svědectví od operátorů dronů od města Pokrovsk. Počítají s tím, že ruský tlak bude pokračovat. V této oblasti je nasazena značná část rezerv, které mají Rusové k dispozici,“ popsal Řepa v pořadu Zprávy plus.

Ukrajinci, kteří na tomto místě mají méně sil než protivník, tak musí podle Řepy ustupovat. „Neustále dochází k dělostřeleckým přepadům, které mají ničivý účinek. V celém konfliktu je tedy králem války právě tato složka,“ řekl a dodal, že veškeré útoky zde probíhají s nepředstavitelnou intenzitou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na strach nebyl na frontové linii čas, popsal Zrno. Podmínky jsou jako za první světové války

Tagy:
útok Moskva dron Ukrajina bezpilotní letoun Jiří Just kryt Rusko Zprávy plus protivzdušná obrana dělostřelectvo Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu Tomáš Řepa Pokrovske